Shanghai Changjiang Daqiao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shanghai Yangtze River Tunnel and Bridge-2.jpg
Shanghai Changjiang Daqiao in gebruik

De Shanghai Changjiang Daqiao (Vereenvoudigd Chinees: 上海长江隧桥, pinyin: Shànghǎi chángjiāng dàqiáo, Engels: Shanghai Yangtze River Bridge) is een brug-tunnelcombinatie die het district Pudong met het eiland Chongming, beiden deel van Shanghai in de Volksrepubliek China verbindt. De Shanghai Changjiang Daqiao overbrugt de hoofdarm van de Jangtsekiang vlak voor de monding in de Oost-Chinese Zee.

De verbinding leidde tot een sterk verbeterde bereikbaarheid van het eiland. Voorheen deed een ferryverbinding 1u 20 min over de afstand. Een tunnel van 8,9 kilometer is gegraven en in gebruik genomen die van Wuhaogou in Pudong de verbinding levert naar het eiland Changxing. De tunnel bestaat uit 2 kokers met een diameter van 15 m, gegraven door Herrenknecht Mixshield tunnelboormachines. Op het bovenste niveau van elke koker is een rijrichting van de snelweg met een rijbaan met drie rijstroken aangelegd, het onderliggend niveau biedt de mogelijkheid voor in elke koker een spoor van de uitbreiding van de metro van Shanghai (de geplande lijn 19) aan te leggen. De snelweg dwarst dan het Changxing eiland en sluit aan op het bruggedeelte van de verbinding, een licht S-vormige verbinding met een totale lengte van 9,97 km die bestaat uit twee viaducten, met mekaar gekoppeld door een tuibrug die een overspanning biedt van 730 m en de toegang voor de scheepvaart behoudt. Deze brug heeft twee rijbanen van drie rijstroken en de nodige reserveruimte voor de metrosporen en verbindt Changxing met het dorp Chen Jia Zhen op het Chongming eiland.

De Shanghai Changjiang Daqiao is een onderdeel van een groter project dat de volledige monding van de Jangtsekiang zal overbruggen en zo de stadsprovincie Shanghai, de economische zone van Pudong en de Luchthaven Shanghai Pudong een bijkomende verbinding met het noordelijk deel van de provincie Jiangsu en de stad Nantong opleveren, naast de bestaande Sutongbrug. De noordelijke aftakking van de Jangtsekiang, ten noorden van het eiland Chongming moet nog overbrugd worden. Chongming zal met twee bruggen verbonden worden met de linkeroever van de Jangtsekiang, de Chonghaibrug (verbinding CHONGming met HAImen) in aanleg en de Chongqibrug (verbinding CHONGming met QIdong) in planningsfase.