Shantungosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shantungosaurus
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Shantungosaurus-v4.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Dinosauria (Dinosauriers)
Orde:Ornithischia
Infraorde:Ornithopoda
Familie:Hadrosauridae
Onderfamilie:Hadrosaurinae
Geslacht
Shantungosaurus
Hu, 1973
Afbeeldingen Shantungosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie
Kunstzinnige interpretatie van Shantungosaurus

Shantungosaurus giganteus is een euornithopode dinosauriër behorend tot de Hadrosauridae, die tijdens het Late Krijt leefde in hetgebied van het huidige China.

De soort werd in 1973 beschreven door Hu, op basis van vijf vanaf 1964 gevonden fossielen uit de Xingezhuangformatie uit het Campanien, ongeveer 75 miljoen jaar geleden. Het holotype is IVPP V1780. De geslachtsnaam verwijst naar de provincie Shandong; de soortaanduiding betekent in het Latijn: de "gigantische". Nieuw materiaal werd gemeld in 2001. Van Shantungosaurus giganteus zijn uitgestrekte beenderlagen bekend, onder meer uit de Kugou Quarry bij de stad Zhucheng (Shandong Provincie, Oost-China).

Het skelet

Shangtunosaurus is een van de grootste bekende Hadrosauria, robuust van bouw en met een platte voorutstekende kop. In het Geologisch Instituut van Peking wordt een skelet tentoongesteld, samengesteld uit delen van de vijf fossielen, dat 14,72 meter lang is met een schedel van 163 centimeter — sommige fragmenten wijzen op nog grotere individuen met een lengte tot zeventien meter. Het gewicht wordt geschat op zestien ton voor het opgestelde skelet.

Shantungosaurus had een erg lange staart, meer dan de helft van de lichaamslengte, die het lichaam in evenwicht moest houden als hij op twee poten liep. De staart was net als bij de andere Hadrosauriërs hoog en zijdelings afgeplat. Hierdoor dachten paleontologen aanvankelijk dat de Hadrosauriërs een groot deel van de tijd in water doorbrachten en de staart gebruikten om te zwemmen. Maar de staart was, doordat de staartwervels door verbeende pezen met elkaar verbonden waren, veel te stijf om als peddel dienst te kunnen doen. Verder waren de uitsteeksels van de staartwervels naar achteren gericht, terwijl deze bij echte waterdieren omhoog staan en als aanhechtingspunten voor zwemspieren dienen. Een echt waterdier was Shantungosaurus dus niet. De ruggenwerveluitsteeksels boven de heup waren sterk verlengd, een mogelijke aanpassing aan het oprichten van het lichaam om hogere vegetatie te bereiken.

Shangtunosaurus wordt meestal ondergebracht in de Hadrosaurinae en meer bepaaldelijk de Edmontosaurini.

Literatuur[bewerken]

  • C.-C. Hu, 1973, [A new hadrosaur from the Cretaceous of Chucheng, Shantung], Acta Geologica Sinica 1973(2): 179-206
  • Pang, Qiqing & Cheng Zhengwu, 2001, "The Late Cretaceous dinosaur fauna and strata from Tianzhen, Shanxi and Yangyuan, Hebei, China" in Proceedings of the Eighth Annual Meeting of the Chinese Society of Vertebrate Paleontology (eds.: Deng Tao & Wang Yuan), pp. 75-82