Sharedsourcesoftware

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sharedsourcesoftware is een door Microsoft in 2001 gelanceerde variant op opensourcesoftware.

Hierbij worden de bedrijven die de software mogen inzien (de 'peers') door de fabrikant geselecteerd, zijn zij gebonden aan een geheimhoudingsverklaring en mogen er - in tegenstelling tot open source - geen veranderingen in de broncode worden aangebracht.

Of deze jonge methode zal werken, moet nog worden bewezen. Zoals de fabrikant zelf niet alle fouten in zijn software zal zien, zo zal de fabrikant zelf niet het beste kunnen beoordelen wie goede gelijken zijn. Daarnaast is er een bepaalde wederkerigheid in open source die in shared source mogelijk niet aanwezig is: bij open source leren de reviewers van de gepubliceerde broncode. Bij shared source daarentegen loopt men het risico op latere juridische vervolging zodra vermoed wordt dat een stuk software is geïnspireerd op ideeën uit deze 'shared source'-software.

Een ander veelgenoemd nadeel van shared source ten opzichte van opensourcesoftware is de onmogelijkheid om zelf verbeteringen in sharedsourcesoftware aan te brengen en deze verbeteringen vervolgens algemeen beschikbaar te stellen.