Sharon Tate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sharon Tate in 1967

Sharon Marie Tate (Dallas, 24 januari 1943Los Angeles, 9 augustus 1969) was een Amerikaans actrice. Zij was gehuwd met filmregisseur Roman Polański en werd vermoord door de Manson-familie.

Biografie[bewerken]

Sharon Tate begon haar filmcarrière in de rol van Janet Trego in de televisieserie The Beverly Hillbillies. Haar eerste grote rol was in de speelfilm The eye of the devil uit 1967 met tegenspelers David Niven en David Hemmings. In 1966 speelde ze een rol in The Fearless Vampire killers van Roman Polański. Tate en Polański kregen een verhouding en trouwden uiteindelijk op 20 januari 1968 in Londen. In februari 1969 trokken ze in het huis op 10050 Cielo Drive in Bel Air.

In maart vertrok Sharon Tate naar Europa om in haar laatste film te spelen 12 + 1 chairs. Zij was toen al zwanger en haar garderobe moest aangepast worden om haar zwangerschap verborgen te houden. Na afloop van de opnames bleef ze nog een tijd bij Polański die in Londen werkte aan de voorbereidingen van de film Day of the Dolphin. In juli 1969 vertrok Sharon met een cruiseschip naar Amerika om zich voor te bereiden op de komende bevalling. Roman bleef achter en zou een paar weken later per vliegtuig naar Los Angeles gaan, op tijd voor de geboorte.

In de nacht van 8 op 9 augustus drongen vier leden van de Manson Family (Tex Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel en Linda Kasabian) het huis van Polański en Tate binnen. Kasabian was de enige die niet meedeed aan het bloedblad en zij werd later kroongetuige in het proces tegen Charles Manson en de Family. Het eerste slachtoffer was Steven Parent, een jongen die op bezoek was geweest bij de huisbewaarder van het huis, William Garretson. Daarna waren de vier mensen binnen aan de beurt. Binnen werden eerst Jay Sebring, Wojtek Frykowski, Abigail Folger en als laatste Sharon Tate op beestachtige wijze vermoord. Ook haar zoon, die later de namen Paul Richard kreeg (naar de vader van Sharon en de vader van Roman) overleefde het niet. Hij werd in de armen van zijn moeder begraven.

Dankzij een loslippige Atkins konden Charles Manson en zijn clan worden aangeklaagd. Door de moorden, die aanvankelijk werden aangezien voor rituele slachtingen, ontstond in de Verenigde Staten grote maatschappelijk beroering. Ook president Nixon kwam in het geweer door tijdens het proces Manson al schuldig te verklaren. De daders werden in 1971 inderdaad schuldig verklaard en tot de gaskamer veroordeeld. Reeds een jaar na hun veroordeling werd de doodstraf in Californië echter afgeschaft en werden alle vonnissen omgezet in levenslange gevangenisstraf. De daders zitten nog altijd vast, maar komen sinds 1976 wel in aanmerking voor vervroegde invrijheidstelling. Al hun verzoeken zijn tot dusver afgewezen. Susan Atkins is in september 2009 in de gevangenis overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Hoewel advocaten getracht hebben haar in vrijheid te laten sterven, kreeg Atkins daarvoor geen toestemming.

In juli 2005 voerde Polański in Engeland nog met succes een proces tegen het tijdschrift Vanity Fair dat beweerde dat hij op weg naar de begrafenis van Sharon Tate avances naar een stewardess had gemaakt. Hij wenste dat de herinnering aan zijn geliefde Sharon Tate niet door dit soort roddels zou worden bezoedeld.

Filmografie[bewerken]