Shaydie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shaydie
Foto: Christian Koeman
Foto: Christian Koeman
Algemene informatie
Volledige naam Saskia de Geus
Geboren Rotterdam, 11 september 1973
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep danseres, zangeres
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Shaydie (Rotterdam, 11 september 1973), pseudoniem van Saskia de Geus, is een Nederlandse zangeres en danseres. Ze is bij het grote publiek bekend geworden als de zangeres van de happy hardcore hits van DJ Paul Elstak. Ze was het boegbeeld in de videoclips van de 4 grootste hits van DJ Paul Elstak: Luv U More, Rainbow in the Sky, Don't Leave Me Alone en The Promised Land.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De aanloop[bewerken | brontekst bewerken]

Al jong stond Shaydie op het podium met haar eerste grote passie: klassiek ballet en treedt regelmatig op voor kleine gezelschappen en in theater. Ook volgt ze regelmatig danscompetities. Naast haar studie aan de HEAO ontwikkelt ze zich als entertainer tijdens de weekenden. Ze werkt samen met verschillende organisaties en artiesten waaronder Blitz, Cats International, Forze dj-team en wordt veel gevraagd voor verschillende projecten zoals Usha, Johnny Kelvin, Paul Elstak, en Talk of the Town.

In het voorjaar van 1995 begint de happy hardcore muziek steeds populairder te worden. DJ Paul Elstak, die op dat moment zelf een top 10 hit scoort met het nummer Life Is Like A Dance, is van plan een groep te formeren met een zangeres, rapper en met danseressen. Samen met Shaydie vormt het productiekwartet Paul Elstak, Koen Groeneveld, Addy van der Zwan en Jan Voermans deze groep.

De hits[bewerken | brontekst bewerken]

Shaydie-1565610732.JPG

In juni 1995 werd de eerste DJ Paul Elstak-single met Shaydie uitgebracht: Luv U More. Het werd een grote hit, met een nummer 2 notering in de Nederlandse Top 40. De videoclip bij dit nummer (en bij de volgende hits) werd gemaakt door Maurice Steenbergen, de maker van de grote gabberhit Poing. Er was slechts budget voor een heel eenvoudige clip, die hoofdzakelijk bestond uit beelden van optredens. In de clip is Shaydie onder andere te zien in het legendarische shirtje met de opdruk Sex Target. Voor de Duitse markt werd er een nieuwe clip opgenomen, gefilmd in zwart-wit. Hierin moet Paul Shaydie redden uit de handen van aliens in een ruimteschip.

Ook de opvolger Rainbow in the Sky wordt succesvol met een nummer 3 notering. In deze clip zitten beelden van optredens, studiobeelden en verder vrij geavanceerde special effects voor die tijd. Ondertussen stromen de aanvragen voor optredens in discotheken binnen. De groep treedt meerdere keren per week op en behoort tot de populairste en meeste geboekte acts in Nederland.

De opvolger van Rainbow in the Sky is Don't Leave Me Alone en behaalt de 2de plaats in de Nederlandse top 40. De videoclip speelt zich af op een kerkhof met zombies waarbij Shaydie en Paul het gevecht aangaan met de zombies.

In maart 1996 komt The Promised Land op de markt. Dit nummer komt tot de nummer 3 positie. De videoclip was op dat moment de duurste videoclip van een Nederlandse artiest ooit. Het budget van 500.000 gulden wordt mede gefinancierd door sponsor Pepsi. In de ruim 8 minuten durende clip is Shaydie als buitenaards wezen in een latex pak te zien, die landt uit een UFO om iedereen op aarde naar "The Promised Land" te leiden.

Later bleek volgens het boek 'De Gabberstory: DJ Paul & DJ Rob van Paul van Gageldonk dat bij de singles Luv U More en Rainbow in the Sky niet de stem van Shaydie is gebruikt, maar dat deze nummers waren ingezongen door Ingrid Simons (Ebonique). Paul Elstak bevestigde dit later op zijn website offensive.nl.

Na de hits[bewerken | brontekst bewerken]

Na de single The Promised Land nam Shaydie afscheid van de band. De officiële reden luidde dat ze de optredens niet meer met haar studie kon combineren.

Na het vertrek van Shaydie was DJ Paul Elstak niet meer zo succesvol als voorheen. Terwijl elke single met Shaydie minstens de nummer 3 in de top 40 behaalde, bereikte alleen de single Rave On na haar vertrek de top 10.

In het voorjaar van 1997 bracht Shaydie een solosingle uit: Always Forever op het Belgische label Antler-Subway. Het nummer was geproduceerd door Svenson en Gielen. Er werd ook een videoclip gemaakt, maar de single flopt. In hetzelfde jaar werd in Duitsland de single "Snack - Overdose" uitgebracht, waarop ze een korte vocal inzingt ( "Let me be your overdose" ). De videoclip werd opgenomen in New York, waar Shaydie door de straten van New York loopt. De progressive sound werd opgepikt in de Scandinavische landen en haalt de top 40.

In 2000 maakte Shaydie een undergroundoptreden op het Drum and Bass label Redrum Recordz. Ze verzorgde een vocal voor de plaat Deformer - Wanna Be (DJ Mack Remix). Ook vertegenwoordigde ze Nederland tijdens de Expo 2000 in Hannover, samen met de rapformatie ‘Redrum Squad’.

Daarna verdween Shaydie voor het grote publiek uit het zicht.

In 2004 verscheen nog wel de single DJ Paul Elstak Megamix 2004.

Het heden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 staat Shaydie weer terug op het podium, als backing vocal van de groep Diva's of Dance, met Anita Doth van 2 Unlimited, Des'ree van 2 Brothers On The 4th Floor, en Linda van T-Spoon. In 2007 begint Shaydie haar eigen live-act, samen met een MC en 2 danseressen. In een 30 minuten durende liveshow komen alle grote hits en ook een albumtrack als Feel The Music weer naar voren. Onder andere stond ze in de Hollywood Music Hall in Rotterdam en de Peppermill in Heerlen. Ook heeft ze opgetreden tijdens Paul's Birthday Party in Outland en zagen we haar terug bij diverse 90's evenementen.

Na de zomer van 2008 zingt Shaydie een oude hit van Dune opnieuw in: "Rainbow to the stars". Oorspronkelijk werd dit nummer ingezongen in 1996 door Verena von Strenge, echter de producer Jens Oettrich besloot om onbekende redenen de stem van Shaydie te gebruiken voor deze remix. Het nummer verscheen op de compilatie "Future Trance vol. 45".

In 2019 werkt Shaydie samen met Deffformer (Deformer en FFF) en verschijnt het nummer "Loose your mind". Een absolute herbeleving van de old school "rave heydays"!

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Luv U More 1995 8-6-1995 2 11
Rainbow in the Sky 1995 14-9-1995 3 10
Don't Leave Me Alone 1995 14-12-1995 2 10
The Promised Land 1996 6-4-1996 3 10
Always Forever 1997 tip

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]