Shen Yue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Shen Yue (traditioneel Chinees: 沈約; eenvoudig Chinees: 沈约; 441–513), omgangsnaam Xiuwen (休文), was dichter, staatsman en historicus geboren in Huzhou, Zhejiang. Hij diende onder keizers van de Liu Song-dynastie, de Zuidelijke Qi-dynastie, en de Liang-dynastie.

Hij was een prominente geleerde van de Liang-dynastie en een auteur van het Boek van de Song, een historisch werk bevattende de geschiedenis van de voorgaande Liu Song Dynastie. Hij is waarschijnlijk het best bekend als de bedenker van de eerste toegepaste regels van tonale klanken (de zo genoemde "vier tonen en acht gebreken" 四聲八病) in de geschiedenis van de Chinese versleer. Hij was ook een leidende geleerde over de muziek van zijn tijd en auteur van essays over het Chinese fabeldier de eenhoorn (Chinees: 麒麟; pinyin: qílín) en over voortekens.

Poëzie[bewerken | brontekst bewerken]

Shen Yue was bekend om zijn liefde voor de dichtkunst. Bijvoorbeeld, hij schreef een serie gedichten, door Burton Watson "De zes gedichten over herinnering" genoemd, waarin hij zijn geliefde zes keer op een dag beschrijft. Deze gedichten komen dichtbij wat tegenwoordig erotisch wordt genoemd. Iets wat als ongebruikelijk in de klassieke Chinese poëzie wordt gezien.

Bijdragen aan de literaire theorie[bewerken | brontekst bewerken]

Shen Yue was een van de belangrijke schrijvers wanneer het gaat om het bijdragen van ideeën over de latere klassieke Chinese poëzie.

Bijdragen aan de theorie van reguliere tonaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Shen Yue was klaarblijkelijk de eerste om een theoretische basis te ontwikkelen voor tonaliteit in relatie tot het gereguleerde vers. Dit zou cruciaal worden bij vormen zoals de lüshi, ten tijde van de Tang-dynastie.

Yuefu[bewerken | brontekst bewerken]

Shen Yue wordt ook toegerekend dat hij de eerste was die de term Yuefu toepaste op een algemene manier om er Han-dynastie poëzie mee aan te duiden, tegen de eerdere betekenis van het Han keizerlijk Muziek bureau.

Boek van Song[bewerken | brontekst bewerken]

Shen Yue was grotendeels verantwoordelijk voor het schrijven en de samenstelling van het Boek van de Song, een geschiedenis van de Liu Song-dynastie. Een van de belangrijkste delen hiervan is zijn verhandeling over muziek.