Shenring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goddess Nekhbet, papyrusnerf als symbool van de tijdmeting, met een shenring aan het eind

Een shenring is een cirkel met een tangentiale lijn die in de Egyptische hiërogliefen werd gebruikt om de eindeloze tijd of eeuwigheid aan te duiden. Numeriek betekende het oneindigheid, het al of ook alles. De shenring werd ook als een rond gevouwen touw afgebeeld, waarvan de twee uiteinden elkaar kruisten. Zo komt het eveneens in andere culturen voor, zoals de Mesopotamische. Ook de trouwring symboliseert hetzelfde begrip.

De gerekte "shenring", de cartouche[bewerken]

Shen ring –(in klauwen)
[Cartouche]
in hiërogliefen
V9
 
V10

Het symbool wordt uitgerekt tot een langwerpige cartouche, waarin typisch de namen van goden en van farao's worden vermeld. Het woord shen zelf betekent in Oud-Egyptisch omcirkelen.

Shenring gebruik in de iconografie[bewerken]

Horus, (Louvre Museum), shenringen in zijn klauwen
Terracotta plaket met touwring dragende giergodin van circa 2000-1700 v.Chr.

De shenring is de 'shenu'.

  • De godin Heket, (de 'kikker'), zit vaak op een shenu.
  • Voor de Eeuwigheid staat meestal de renpit, papyrusnerf bovenaan een shenring. Zie de Egyptische god Hu. (Senusret I heeft een beroemd linteel reliëf waarop dit te zien is.)
  • De shenring is vaak met verschillende typen scepters of staven verbonden, die gezag symboliseren of macht. Het wijst dan op 'eeuwige' macht.
  • De godinnen Isis en Nekhbet worden vaak knielend afgebeeld met de hand die op een shenu rust.
  • De havikgod (Horus) en de giergodin Mut hebben de shenu in hun klauwen, terwijl hun vleugels gespreid zijn. In het Louvre is een "Horus met gespreide vleugels", te zien met shenus in zijn klauw. Het is een borstjuweel dat mogelijk voor koninklijk gebruik was bedoeld.

Deze iconografie staat symbool voor het concept 'eindeloze tijd'.

Zie ook[bewerken]