Shenzhou 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustratie van een Shenzhou-ruimtevaartuig (rechts) gekoppeld aan Tiangong 1 (links)

Shenzhou 10 (Chinees: 神舟十号) was de vijfde bemande ruimtemissie van China[1]. De 15 dagen durende missie in juni 2013 was de tiende en tevens laatste missie van het Shenzhouprogramma, een in 1992 gestart programma voor bemande ruimtevaart.

Missieverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Shenzhou 10 werd gelanceerd op 11 juni 2013 vanaf de lanceerbasis Jiuquan in aanwezigheid van president Xi Jinping. De lancering werd uitgevoerd met een Lange Mars 2F-draagraket.

Het ruimtevaartuig koppelde twee dagen later aan de Chinese ruimtemodule Tiangong 1, waarna de driekoppige bemanning de ruimtemodule betrad. Hier voerde bemanningslid Wang Yaping verschillende wetenschappelijke experimenten uit. Ook gaf ze natuurkundeles aan een groep Chinese studenten via een rechtstreekse videoverbinding. Op 23 juni koppelde Shenzhou 10 weer los van Tiangong 1 en voerde een handmatige koppeling uit.[2]

Op 26 juni koppelde Shenzhou 10 definitief los van Tiangong 1 en keerde terug naar de aarde. Een ruimtecapsule met de drie bemanningsleden aan boord landde in Binnen-Mongolië.[3]

Bemanning[bewerken | brontekst bewerken]

Aan boord waren drie ruimtevaarders:

Na de Shenzhou 10-missie heeft Niè Haisjeng in totaal 470 uur in de ruimte besteed, het langste van alle Chinese ruimtevaarders[3].

Na Shenzhou 10[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende stap in het Chinese bemande ruimtevaartprogramma was de lancering van een ruimtestation, Tiangong 2, in 2016. Het ruimtestation omvat een bemanningsmodule die gebaseerd is op het Shenzhou-ruimtevaartuig. Een onbemand bevoorradingsschip gebaseerd op Tiangong 1 staat in de planning.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Shenzhou-10 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.