Shih tzu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shih tzu
Hondenras
Shih-Tzu.jpg
Basisinformatie
Oorsprong Tibet
Classificatie groep Gezelschapshonden. FCI: Groep 9 Sectie 5 #208
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De shih tzu is een hondenras afkomstig uit Tibet. Het is een gezelschapshond, die van origine heel populair was aan het Chinese hof. Doordat zijn gezicht een beetje op een bloem lijkt, wordt het dier ook wel 'hond met een chrysantengezicht' genoemd. De Shih Tzu is maximaal 27 cm. hoog.

Geschiedenis[bewerken]

De shih tzu (traditioneel en simpel Chinees: 西施犬, pinyin: xī shī quǎn en niet zoals sommige[bron?] denken 獅子狗, dat is namelijk een pekingees) is genoemd naar xi shi (西施), één van de vier Chinese schoonheden uit het Oude China. Het is een van de meest gewaardeerde honden in China, vanwege zijn associatie met het boeddhisme, maar de shih tzu is niet ontstaan in China. Hij is ontstaan in Tibet in de vroege 17de eeuw, waar hij werd gezien als een heilige hond, omdat hij volgens de legende het enige dier was dat Boeddha vergezelde op zijn reis naar verlichting. Ze werden dus vooral gefokt in kloosters en alleen geestelijken en koninklijke familie mocht een shih tzu hebben, ze werden als cadeau aangeboden bij de Europese reizigers en zo werden shih tzu's geëxporteerd naar Europa.

De kenmerken van de shih tzu zijn vooral ontwikkeld in China tijdens het regime van Keizerin Cixi (1861–1908). De pekingees en de shih tzu hebben ongeveer dezelfde geschiedenis, alleen kan de shih tzu in Chinese afbeeldingen worden onderscheiden van de pekingees door het typische staartje op het hoofd van de shih tzu. De shih tzu was tijdens de Ming-dynastie een gewilde schoothond bij de koninklijke familie. Toen de Britten het paleis plunderden gingen de meeste honden verloren, het ras onderging een grote achteruitgang en slechts 14 shih tzu's bleven over, elke huidige shih tzu stamt af van die 14 honden. Eerst werd de shih tzu in China tentoongesteld als de lhassaterriër of de Tibetaanse poedel. In 1935 werd hij tentoongesteld als lhassaleeuwenhond; in die tijd werd hij heel populair. In Engeland kreeg hij ook soms de bijnaam "chrysanthemum dog". In Groot-Brittannië ontstond er verwarring omdat de shih tzu (doeshy) en de Lhassa-apso (bo) beiden werden gezien als de apso (betekent harig). In 1934 werd de apso gescheiden in twee verschillende rassen, de kleinere hond met de wijdere schedel en de kortere neus werd de shih tzu. Hij werd weer vernoemd naar zijn oorspronkelijke Chinese naam. In 1952 begonnen mensen de shih tzu en de pekingees te mengen, dit was en is echter verboden. Rond 1960 begon zijn populariteit te stijgen en die is sindsdien niet meer gedaald.

Uiterlijk[bewerken]

Het is een kleine hond met een platte snoet en grote, diep donkere ogen; met een zachte, lange, dubbele vacht. De shih tzu is niet hoger dan 27,0 cm en zijn gewicht is 4,5 tot 7,3 kg. Hun platte oren zijn bedekt met lang haar en de sterk behaarde staart hangt gekruld over zijn rug. Bijna alle kleurencombinaties zijn geregistreerd bij de shih tzu. De shih tzu is een beetje langer dan zijn hoogte en volgens de rasstandaard moet hij een arrogante houding en een onderkaak hebben die een beetje naar voren staat.

Karakter[bewerken]

De shih tzu is een schoothondje, maar ook een levendige vriend. Hij heeft een optimistische houding en houdt van spelen en ravotten. Hij is gericht op zijn familie en is goed met kinderen. De shih tzu kan tegen een stootje en kan koppig zijn. Vaak denken mensen[bron?] dat een shih tzu een hond is voor bejaarden, maar dat is onjuist. De shih tzu is levendig en heeft beweging en wat actie in zijn leven nodig of hij wordt ongelukkig.

Verzorging[bewerken]

Ondanks zijn kleine formaat moet het dagelijks wat beweging hebben en moet het of een krachtig binnenshuisspel kunnen beleven of een korte rustige wandeling kunnen maken. De shih tzu is een hond die niet goed tegen een warm, mottig klimaat kan en het zal niet lang overleven als straathond. Zijn luxueuze vacht moet dagelijks gekamd worden; de puppy's moeten dus van jongs af aan aanvaarden dat ze vaak zullen worden geborsteld. Als de hond een kort kapsel heeft moet het niet elke dag gekamd te worden, maar de ogen zijn een extra punt van aandacht en moeten dagelijks nagekeken worden. Het wordt sterk aanbevolen[bron?] het haar op het hoofd op te binden zonder versierselen (voor tentoonstellingen).