Shimao International Plaza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shimao International Plaza
Shimao International Plaza in februari 2007
Plaats Shanghai, China
Status In gebruik
Start bouw 2001
Opening 2005
Kenmerken
Gebruik Kantoor en hotel
Hoogte constructie 333,3 m
Verdiepingen 60
Vloeroppervlak 170,000 m²
Partijen
Architect Ingenhoven, Overdiek und Partner, East China Architecture en Design Institute
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Shimao International Plaza is een wolkenkrabber van 60 verdiepingen hoog in Shanghai, China.

Uiterlijk en ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De hoogte van het dak is 246,5 meter, met de antennes meegerekend is de toren 333,3 meter hoog. Het gebouw is ontworpen door Ingenhoven, Overdiek und Partner, East China Architecture en Design Institute en het wordt gebruikt als hotel en kantoorpand. Het gebouw staat op een gedeelde 21ste plaats van hoogste gebouwen ter wereld.

Hotel[bewerken | brontekst bewerken]

De toren is sinds november 2006 in gebruik als 5-sterren hotel met 761 kamers (over de bovenste 48 verdiepingen), tien restaurants en een groot conferentiecentrum. Op de bovenste verdiepingen is een bar ondergebracht. De restaurants en het conferentiecentrum zijn gevestigd in de onderbouw. Daaronder is een groot exclusief winkelcentrum gevestigd over negen verdiepingen. Aan de Nanjing Lu zijn ook winkels voorzien. De ingang van het hotel is een straat erachter, aan de Jiujiang Lu.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalig burgemeester van Shanghai Chen Liangyu kwam zwaar onder vuur te liggen toen dit project werd aangekondigd. De zachte zandbodem van de Jangtsekiang-delta waar Shanghai op is gebouwd maakt gebouwen hoger dan 300 meter zeer gevoelig voor aardbevingen. Het bouwen van constructies hoger dan 300 meter zou daarom astronomisch hoge bouwkosten met zich meebrengen. Ondanks de kritieken ging de bouw van dit prestige-object toch van start. De totale operationele kosten van de bouw zijn nooit openbaar gemaakt.