Shinichi Suzuki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shin'ichi Suzuki
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 17 oktober 1898
Geboorteplaats Nagoya, Japan
Overleden 26 januari 1998
Overlijdensplaats Matsumoto, Japan
Land Japan
Werk
Genre(s) Klassiek
Beroep Muzikant
Pedagoog
Filosoof
Instrument(en) Viool
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Shin'ichi Suzuki (Japans: 鈴木 鎮一, Suzuki Shin-ichi) (Nagoya, 17 oktober 1898Matsumoto, 26 januari 1998) was een Japanse violist en vioolleraar, vooral bekend geworden om zijn Suzukimethode voor vioolles aan (zeer) jonge kinderen.

Suzuki werd geboren in Nagoya, Japan waar zijn vader, Masakichi Suzuki, eigenaar was van de eerste fabriek voor vioolbouw in Japan. Suzuki hoorde op 17-jarige leeftijd een bandopname van het Ave Maria van Schubert, uitgevoerd door de violist Mischa Elman, en was meteen verkocht. Hij nam een viool mee uit de fabriek van zijn vader en leerde zichzelf vioolspelen. Later kreeg hij vioolles in Tokio, en van 1921 tot 1928 studeerde hij viool bij Karl Klinger aan de Hochschule der Künste Berlin van Berlijn, waar hij bevriend raakte met onder andere Albert Einstein. In 1930 werd hij, terug in Japan, directeur van de Teikoku Music School, en tevens dirigent van het Tokyo String Orchestra.

Na de Tweede Wereldoorlog beëindigde hij zijn podiumloopbaan om zich aan het geven van les aan (zeer) jonge kinderen te wijden. In deze tijd ontwikkelde hij de Suzukimethode (moedertaalmethode) voor viool. Als vioolpedagoog kreeg hij veel erkenning in de vorm van eretitels, prijzen en 8 eredoctoraten.

Suzuki stierf in zijn huis in Matsumoto, bijna 100 jaar oud.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014, 16 jaar na de dood van Suzuki, schreef de Amerikaanse vioolleraar Mark O'Connor, die een concurrerende methode verkoopt, een blogpost waarin hij beweerde dat Suzuki in de jaren 1920 over zijn training loog.[1] De beschuldigingen werden snel weerlegd door Lois Shepheard, een leraar van de Suzukimethode, die Japans leerde en die studeerde bij Suzuki,[2] door de International Suzuki Association (ISA),[3] door cellist Amy Sue Barston,[4] en door het Talent Education Research Institute (hoofdkantoor in Matsumoto, Japan).[5] In het bijzonder toonde het Talent Education Research Institute de brieven van prof. Karl Klinger aan Suzuki, toen hij zijn student was, waarin die lesdata en de stukken noemde die hij Suzuki wilde laten instuderen, en een zelfportret van Albert Einstein, getekend: "Geachte heer Shinichi Suzuki, voor onze herinnering Albert Einstein."

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]