Shlomo Artzi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Shlomo Artzi
Shlomo Artzi in concert (2007)
Shlomo Artzi in concert (2007)
Algemene informatie
Geboren Mosjav Alonei Aba, 26 november 1949
Land Israël
Werk
Jaren actief 1967-heden
Genre(s) Pop, rock, Hebreeuwse folk
Label(s) Hed Artzi, Isradisc
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Shlomo Artzi (Hebreeuws: שלמה ארצי) (Alonei Aba, 26 november 1949) is een succesvolle Israëlische zanger, tekstdichter, componist en radiopresentator. Volgens een opiniepeiling van Yediot Ahronot in 2005 is hij de populairste zanger in Israël.

Biografie[bewerken]

Shlomo Artzi werd geboren in mosjav Alonei Aba, Israël, op 26 november, 1949. Hij raakte oorspronkelijk bekend als de ster van de Marine-band. Deze band scoarde met Shlomo Artzi een aantal hits, waaronder Ansjee hadmama (de stiltemensen, de bedoeling is kikvorsmannen). Ook was hij een hoofdrolspeler in de film Hasamba uit 1971.[1]

Als soloartiest maakte hij een doorbraak in het Israëlisch liedfestival, met Ahavtia (ik hield van haar). In 1975 vertegenwoordigde hij Israël op het Eurovisiesongfestival. Hoewel Shlomo Artzi ook een aanbod kreeg Zwitserland te vertegenwoordigen in het Eurovisiesongfestival, is hij vrijwel alleen actief in Israël.

Naast zijn succevolle carrière als solo-zanger, componeerde hij ook liedjes voor andere Israëlische artiesten, waaronder Rita en Arik Sinai en enkele instrumentale nummers. Ook componeerde hij de muziek voor de Amerikaanse film Leather Jackets uit 1992.[2]

Vaak begeleid hij zichzelf op de gitaar. Zijn muziekstijl is meestal zachte rock. Zijn teksten zijn over het algemeen zeer associatief, zoals 'een man raakt verloren via het balkon'. Hijzelf zei ooit over zijn compositie dat hij in zijn jeugd eens een volmaakt liedje componeerde, het kwijt is geraakt en sindsdien het probeert te repliceren.

Externe links[bewerken]