Shocker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shocker
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Amazing Spider-Man (vol. 1)#46
Bedenker(s) Stan Lee
John Romita, Sr.
Gespeeld door Bokeem Woodbine
Stemartiest(en) John Stephenson, Jim Cummings, Jeff Bennett, Troy Baker, Cameron Boyce
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Herman Schultz
Lid (geweest) van Sinister Six
Masters of Evil
Sinister Syndicate
Grootste vijand(en) Spider-Man
Superkrachten Zijn handschoenen schieten geconcentreerde vibrerende luchtschoten. Zijn pak kan klappen terugkaatsen en maakt dat hij moeilijk vastgepakt kan worden.

De Shocker (echte naam: Herman Schultz) is een fictieve superschurk uit de strips van Marvel Comics, en een vaste vijand van Spider-Man. Hij verscheen voor het eerst in The Amazing Spider-Man (1e serie) #46 (maart 1967). Shocker werd bedacht door Stan Lee, en getekend door John Romita, Sr..

Biografie[bewerken]

Herman Schultz was een briljante uitvinder en mechanicus, die echter vroegtijdig van de middelbare school werd gestuurd. In plaats van zijn talenten te gebruiken om een baan te krijgen, gebruikte hij ze om een inbreker te worden. Hij was volgens eigen zeggen 's werelds beste kluizenkraker. Na eindelijk te zijn gearresteerd en opgesloten voor zijn inbraken, ontwikkelde hij een paar speciale handschoenen die luchtschoten (air blasts), vibrerend op een hoge frequentie, kon afvuren. Deze luchtschoten konden alles wat in hun weg stond kapot doen trillen. De schoten kunnen op vijf niveaus worden afgesteld. Niveau 1 is enkel genoeg om iemand omver te duwen, maar niveau 5 doet iemands botten kapot trillen met fatale afloop.

Schultz ontdekte echter dat de handschoenen bij gebruik een zeer intense terugslag hadden die nadelig kon zijn voor hemzelf. Daarom ontwierp hij een speciaal kostuum dat hem kon beschermen tegen zijn eigen wapens. Hierna gebruikte hij de handschoenen om te ontsnappen uit de gevangenis en een sterke superschurk genaamd "De Shocker" te worden.

Shocker heeft in de loop der jaren constant gesleuteld aan zijn kostuum en handschoenen om deze extra functies te geven. Zijn kostuum kan nu fysieke klappen terugkaatsen, en maakt het bijna onmogelijk om hem vast te grijpen door het creëren van een vibratieschild. Ook stond hij Hammer Industries toe om de kracht van zijn handschoenen drastisch te vergroten. Helaas wilde Shocker niet al zijn geheimen prijsgeven en liet Hammer Industries niet zijn kostuum mee verbeteren, waardoor zijn pak hem minder bescherming biedt tegen zijn nieuwe wapens dan tegen zijn oude.

Persoonlijkheid[bewerken]

Hoewel de meeste vijanden van Spider-Man al snel hun oude doelen opgaven om eerst wraak te kunnen nemen op Spider-Man, is Shocker nog steeds enkel geïnteresseerd in winst. Dit maakt hem meer een professional dan zijn mede superschurken. Ook is Shocker een van de weinige superschurken die nooit iemand heeft vermoord. Zijn wapens hebben wel de functie om dodelijke luchtschoten af te vuren, maar dat is slechts als laatste redmiddel bedoeld. Ook lijkt Shocker goed bij zijn verstand te zijn, in tegenstelling tot veel andere superschurken.

Hoewel Shocker door de meesten wordt gezien als een mindere schurk, heeft hij een opzienbarende, goed gedefinieerde persoonlijkheid. Niet alleen is hij nooit vervallen tot het gewoonlijke maniakale gedrag van veel andere superschurken, maar hij kent ook zijn eigen limieten en lijdt aan een vorm van paranoia.

In recente verhalen werd onthuld dat Shocker behoorlijk gefrustreerd is door zijn constante nederlagen tegen superhelden, en nu ook meer respect probeert te krijgen.

Recente activiteiten[bewerken]

Shocker wist Spider-Man tijdelijk te verslaan toen hij samenwerkte met de Trapster. Maar voordat het duo Spider-Man kon doden kreeg Trapster een telefoontje van zijn opdrachtgever, de Friends of Humanity, dat zijn beloning verdubbeld zou worden als ze Spider-Man in leven lieten. Shocker en Trapster werden later tegen elkaar opgezet toen Norman Osborn Shocker betaalde om Trapster uit de weg te ruimen. Iets waar hij in geslaagd zou zijn als Spider-Man, onder het alias van Dusk, hem niet had gestopt.

Meest recent was Shocker lid van de nieuwste incarnatie van de Sinister Six, die samenkwamen om te profiteren van de gebeurtenissen tijdens de Civil War. Dit team werd gestopt door Captain America en zijn groep van Secret Avengers.

Populariteit[bewerken]

Voor een vijand die door velen wordt gezien als een mindere tegenstander van Spider-Man, heeft Shocker een behoorlijk grote aanhang van fans. Shockers personage spreekt veel fans vooral aan omdat hij geen gestoorde superschurk is, maar gewoon een dief die liever achter geld aan gaat dan zijn vijanden vermoord.

Andere Shocker[bewerken]

Herman Schultz is niet de enige Marvel schurk met de naam Shocker. Randall Darby, een lid van de Brotherhood of Mutants/Mutant Force gebruikte deze naam ook. Recentelijk werd zijn naam veranderd in Paralyzer. Waarschijnlijk om verdere verwarring met Herman Schultz te voorkomen.

Ultimate Shocker[bewerken]

In het Ultimate Marvel universum is Shocker een 33 jaar oude misdadiger die vooral geldtransporten berooft. In tegenstelling tot zijn tegenhanger uit de standaard strips draagt Ultimate Shocker niet het bekende gele kostuum, maar een paarse trenchcoat en een veiligheidsbril om zijn ogen te beschermen. Hij is niet supergevaarlijk en heeft Ultimate Spider-Man tot nu toe vijf keer bevochten, maar alle vijf keer werd hij verslagen. Hij eindigde elke keer in de gevangenis waarbij zijn wapens werden ingenomen, maar toch slaagde hij er telkens in weer een nieuw paar te krijgen. In een latere strip werd getoond dat Shocker inderdaad in de machinewerkplaats van de gevangenis steeds nieuwe vibratiewapens maakt.

Shocker in andere media[bewerken]

  • In Spider-Man: The Animated Series verscheen Shocker eerst als een huurling in dienst van Kingpin. Shocker kreeg de opdracht om journalist Eddie Brock te vermoorden omdat die dreigde Kingpins ware identiteit als Wilson Fisk te ontdekken. Spider-Man was op dat moment verbonden met de Venom symbioot en versloeg Shocker gemakkelijk. Hierna werkte Shocker samen met Rhino om Spider-Man te verslaan. Spider-Man had zich inmiddels ontdaan van de symbioot en werd door de twee superschurken verslagen. Op het laatste moment greep Venom in, omdat hij Spider-Man eigenhandig wou ombrengen. Het is niet bekend hoe de twee daarna in de gevangenis belandden, maar een aantal afleveringen later braken ze samen met Dr. Octopus, Mysterio, Chameleon en Scorpion uit en vormden de Insidious Six.
    Shocker werd nogmaals ingehuurd door Kingpin om Dr. Herbert Landon te helpen de vampier Michael Morbius te vangen. Shockers laatste optreden in de serie was wederom als lid van de Insidious Six, in de Six Forgotten Warriors saga. Zijn stem werd gedaan door Jim Cummings.
  • Shocker is een regelmatig terugkerende vijand in Spider-Man computerspellen. In het computerspel Spider-Man: The Movie bestaat zelfs een cheatcode waarmee men kan spelen als Spider-Man in Shockers kostuum.
Strips primaire continuïteit:Amazing Fantasy · The Amazing Spider-Man · The Sensational Spider-Man · The Sensational Spider-Man (vol. 2) · Friendly Neighborhood Spider-Man · Astonishing Spider-Man · Spider-Man Family · Web of Spider-Man · The Spectacular Spider-Man
Overige strips:Ultimate Spider-Man · Marvel Adventures Spider-Man · Spider-Girl · Spider-Man Loves Mary Jane · Spider-Man: Reign
Televisieseries:Spider-Man (1967) · Spidey Super Stories (1974) · The Amazing Spider-Man (1978) · Supaidāman (1978) · Spider-Woman (1979) · Spider-Man (1981) · Spider-Man and His Amazing Friends (1981) · Spider-Man: The Animated Series (1994) · Spider-Man Unlimited (1999) · Spider-Man: The New Animated Series (2003) · The Spectacular Spider-Man (2008) · Ultimate Spider-Man (2012) · Spider-Man (2017)
Films:The Amazing Spider-Man (1977) · Spider-Man (2002) · Spider-Man 2 (2004) · Spider-Man 3 (2007) · The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014) · Spider-Man: Homecoming (2017) · Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) · Spider-Man: Far From Home (2019)
Overige films:Venom (2018) · Morbius (2020)
Muziek:The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Computerspellen:Spider-Man (1982) · Questprobe: Spider-Man (1984) · The Amazing Spider-Man (Game Boy) (1990) · The Amazing Spider-Man (1990) · The Amazing Spider-Man vs. The Kingpin (1990) · Spider-Man: The Video Game (1991) · The Amazing Spider-Man 2 (1992) · Spider-Man: Return of the Sinister Six (1992) · The Amazing Spider-Man 3: Invasion of the Spider-Slayers (1993) · Spider-Man and Venom: Maximum Carnage (1994) · The Amazing Spider-Man: Lethal Foes (1995) · Venom/Spider-Man: Separation Anxiety (1995) · Spider-Man Animated Series (1995) · Spider-Man: Web of Fire (1996) · Spider-Man: The Sinister Six (1996) · Spider-Man (2000) · Spider-Man 2: The Sinister Six (2001) · Spider-Man 2: Enter Electro (2001) · Spider-Man: Mysterio's Menace (2001) · Spider-Man (2002) · Spider-Man 2 (2004) · Ultimate Spider-Man (2005) · Spider-Man: Battle for New York (2006) · Spider-Man 3 (2007) · Spider-Man: Friend or Foe (2007) · Spider-Man: Web of Shadows (2008) · Ultimate Spider-Man: Total Mayhem (2010) · Spider-Man: Shattered Dimensions (2010) · Spider-Man: Edge of Time (2011) · The Amazing Spider-Man (2012) · The Amazing Spider-Man 2 (2014) · Spider-Man Unlimited (2014) · Spider-Man (2018)