Amusementswereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Showbusiness)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bobbejaan Schoepen en zijn vrouw in een tv-show

De amusementswereld of amusementsindustrie (of ook wel, naar het Engels, showbusiness of verkort showbizz) is de bedrijfstak gespecialiseerd in het produceren en aanbieden van amusement. De term heeft betrekking op onder meer de theater- en filmwereld en omvat alle agenten, bedrijfsleidinggevenden, productie- en distributiebedrijven, acteurs en artiesten, schrijvers, musici en technici die hierbij betrokken zijn.

Grote vertegenwoordigers van de amusementswereld zijn onder meer filmindustrie van Hollywood in Los Angeles, de film- en televisie-industrie van India (Bollywood) en de grote theaters van Broadway in New York. Maar bijvoorbeeld ook circussen, goochelaars en pretparken kunnen tot de amusementswereld worden gerekend.

De amusementswereld heeft een lange traditie. Revues – amusementstheater gebaseerd op zang, dans, variété en lichtvoetige sketches – kwamen al in de jaren dertig van de 19e eeuw in Frankrijk voor. De Amerikaanse invloed en manier van denken drong in de 20e eeuw tot Europa door via de bioscopen met Hollywoodproducties, via de platenindustrie met zangers als Elvis Presley en Bill Haley, en via tijdschriften.[1] In het Nederlands taalgebied brak televisie- en theaterproducent Joop van den Ende begin 20e eeuw internationaal door met de productie en verkoop van vooral musicals.

Zie ook[bewerken]