Shrek (franchise)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Shrek (reeks))
Ga naar: navigatie, zoeken

Shrek is de naam van een mediafranchise die bestaat uit vier computeranimatiefilms en daarop gebaseerde computerspellen. De films zijn dan weer gebaseerd op het boek Shrek! van William Steig.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De filmreeks speelt zich af in een middeleeuwse fantasiewereld, die naast mensen ook wordt bewoond door fabelwezens, zoals draken en ogers, en sprookjesfiguren, zoals Pinokkio en de gelaarsde kat. Centraal in de reeks staat Shrek, een grote groene oger.

Bij aanvang van de eerste film leeft hij een kluizenaarsbestaan in een moeras en is daar gelukkig mee. Dit verandert wanneer hij, om zijn moeras te kunnen behouden, een prinses genaamd Fiona moet bevrijden uit een toren. De twee worden verliefd, vooral wanneer Fiona door een vloek 's nachts ook een oger blijkt te worden, en trouwen uiteindelijk.

In de tweede film bezoeken ze samen Fiona's ouders, de koning en koningin van Far Far Away. Deze zijn eerst niet blij met de keuze van hun dochter, maar geven het bruidspaar uiteindelijk hun zegen.

In de derde film moet Shrek op zoek naar een opvolger voor de troon van Far Far Away en krijgen hij en Fiona drie kinderen.

In de vierde film dreigt Shrek door toedoen van de kwaadaardige Repelsteeltje zijn nieuwe gezin en vrienden te verliezen.

Films[bewerken]

De films in de reeks zijn:

Personages[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages uit Shrek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De belangrijkste personages in de filmreeks zijn:

Shrek
De protagonist van de films. Hij is een grote, groene oger die het liefst alleen is. Dat verandert nadat hij Fiona ontmoet. Hij is erg sterk en heeft een kort lontje.
Prinses Fiona
De prinses van Far Far Away. In de eerste film is ze vervloekt, waardoor ze 's nachts in een oger verandert. Nadat Shrek haar een liefdeskus geeft, verandert ze permanent in een oger.
Donkey
Een pratende ezel die Shrek in de eerste film ontmoet. Hij ziet Shrek als zijn grootste vriend, maar dat gevoel is niet altijd wederzijds. Hij heeft een relatie met de draak die tijdens de eerste film prinses Fiona in de toren moest bewaken.
Gelaarsde kat
Een pratende kat die een reputatie heeft opgebouwd als ogerdoder. Hij wordt in de tweede film ingehuurd om Shrek te doden, maar sluit zich uiteindelijk bij hem en Donkey aan. Hij is een ervaren schermer.

Spin-offs[bewerken]

Speelfilm[bewerken]

  • De gelaarsde kat (2011), een spin-off met in de hoofdrol de gelaarsde kat, die meespeelt in de laatste drie Shrek-films.

Korte films[bewerken]

Computerspellen[bewerken]

Van elk van de vier hoofdfilms is een computerspel gemaakt:

Daarnaast zijn er meerdere spellen verschenen die soms geen rechtstreekse link met de films meer hebben, maar feitelijk Shrek-versies zijn van klassieke spellen, zoals racespellen:

Musical[bewerken]

Een musical, getiteld Shrek de Musical, ging op 14 december 2008 in première op Broadway. De musical is gebaseerd op de eerste film.[1] De musical werd genomineerd voor acht Tony Awards.[2]

Pretparkattracties[bewerken]

Shrek 4-D, oftewel Shrek 3-D
Een korte filmattractie in de pretparken Universal Studios Florida, Universal Studios Hollywood, Universal Studios Japan, Universal Studios Singapore, Warner Bros. Movie World en Movie Park Germany.
Donkey's Photo Finish
Een interactieve meet and greet in Universal Studios Florida en Universal Studios Hollywood.
Enchanted Airways
Een stalen achtbaan van Vekoma in Universal Studios Singapore. De attractie is geopend sinds 18 maart 2010.