Shrek (reeks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shrek

Shrek is de naam van een filmserie bestaande uit vier computeranimatiefilms, alsmede een bijbehorende mediafranchise. De films zijn gebaseerd op het boek Shrek! van William Steig.

Verhaal[bewerken]

De filmreeks speelt zich af in een fictieve, middeleeuwse fantasiewereld, die behalve door mensen ook wordt bewoond door mythologische wezens zoals draken, ogers en vele sprookjesfiguren zoals Pinokkio en de gelaarsde kat.

Centraal in de reeks staat Shrek, een grote groene oger. Bij aanvang van de eerste film leeft hij een kluizenaarsbestaan in een moeras, en is daar gelukkig mee. Dit verandert wanneer hij, om zijn moeras te kunnen behouden, een prinses genaamd Fiona moet bevrijden uit een toren. De twee worden verliefd, vooral wanneer Fiona door een vloek ’s nachts ook een oger blijkt te worden. De twee trouwen uiteindelijk. In de tweede film bezoeken ze Fiona’s ouders, de koning en koningin van Far Far Away. Deze zijn eerst niet blij met de keuze van hun dochter, maar geven het bruidspaar uiteindelijk hun zegen. In de derde film moet Shrek op zoek naar een opvolger voor de troon van Far Far Away en krijgen hij en Fiona drie kinderen. In de vierde film dreigt Shrek door toedoen van de kwaadaardige repelsteeltje zijn nieuwe gezin en vrienden weer te verliezen.

Personages[bewerken]

De belangrijkste personages in de filmreeks zijn:

Shrek
de protagonist van de films. Hij is een grote, groene oger die het liefst alleen is. Dat verandert nadat hij Fiona ontmoet. Hij is erg sterk maar heeft ook een kort lontje.
Prinses Fiona
de prinses van Far Far Away. In de eerste film is ze vervloekt waardoor ze ’s nachts verandert in een oger. Nadat Shrek haar een liefdeskus geeft, verandert ze permanent in een oger.
Donkey
een pratende ezel die Shrek in de eerste film ontmoet. Hij ziet Shrek als zijn grootste vriend, maar dat gevoel is niet altijd wederzijds. Hij heeft een relatie met de draak die Fiona moest bewaken in de eerste film.
De Gelaarsde kat
een pratende kat die een reputatie heeft opgebouwd als ogerdoder. Hij wordt in de tweede film ingehuurd om Shrek te doden, maar sluit zich uiteindelijk bij hem en Donkey aan. Hij is een ervaren zwaardvechter.

Films[bewerken]

De films in de reeks zijn:

Andere media[bewerken]

Boek[bewerken]

Spin-off specials[bewerken]

Videospellen[bewerken]

Van elk van de films is een computerspel gemaakt:

Daarnaast zijn er meerdere spin-off spellen verschenen die soms bijna niks meer met de films te maken hebben, maar feitelijk Shrek-versies zijn van klassieke spellen zoals racespellen:

Musical[bewerken]

Een musical getiteld Shrek the Musical ging in première op Broadway op 14 december 2008. De musical is gebaseerd op de eerste film.[1] De musical werd genomineerd voor acht Tony Awards.[2]

Attractieparken[bewerken]

Shrek 4-D
Ofwel Shrek 3-D (draait alleen in pretparken)
Donkey's Photo Finish
een interactieve meet and greet in Universal Studios Florida en Universal Studios Hollywood
Enchanted Airways
Een achtbaan in Universal Studios Singapore.

Externe link[bewerken]