Shuttle-achtbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cobra in PowerLand is een shuttle-achtbaan gebouwd door Vekoma

Een shuttle-achtbaan is een specifieke achtbaanlayout die gekenmerkt wordt doordat de achtbaantrein geen volledig gesloten circuit aflegt.[1]

Kenmerken[bewerken]

De achtbaantrein volgt een lineaire route en komt aan het einde van het circuit tot stilstand. Hierna wordt de beweging omgekeerd en legt de trein achteruit het circuit nogmaals af. Doordat de trein hetzelfde traject nogmaals in de andere richting aflegt bevindt zich op een shuttle-achtbaan slechts één trein.

Geschiedenis[bewerken]

De allereerste achtbanen waren in feite ook shuttle-achtbanen aangezien men na het glijden van de hellingen weer terug moest klimmen naar boven. De eerste shuttle-achtbaan met rails was de Mauch Chunk Gravity Railroad, een spoorlijn oorspronkelijk gebouwd om steenkolen mee te vervoeren. De eerste baan specifiek gebouwd als achtbaan was de Gravity Pleasure Switch Back Railway in Coney Island in 1884.[2]

Moderne uitvoeringen[bewerken]

De eerste moderne shuttle-achtbanen werden in 1977 geopend en werden gebouwd door Arrow Dynamics en Anton Schwarzkopf. De banen Black Widow, Demon, Zoomerang werden gebouwd door Arrow en bevatte een elektrische vliegwiellancering, alle drie de banen zijn inmiddels gesloten. De door Anton Schwarzkopf gebouwde banen King Kobra, White Lightnin' en Greased Lightnin' werken met een vallend gewicht als lancering. Van deze drie in 1977 geopende banen is alleen Greased Lightnin' gesloten.

Optakeling en inductiemotortoepassing[bewerken]

In 1984 opende de eerste shuttle-achtbaan met optakeling genaamd Boomerang in Bellewaerde.[3] Deze baan was de tweede die gemaakt is, maar de eerste is door technische problemen pas later geopend. Een week later werd in Canada eenzelfde achtbaan geopend. Dit Boomerang-model is een van de meest wijdverspreide achtbaanmodellen geworden.[4] Latere innovaties waren het gebruik van lineaire inductiemotoren door Premier Rides op Batman and Robin: The Chiller in Six Flags Great Adventure en het omgekeerde shuttle-achtbanen zoals Vertical Velocity en Giant Inverted Boomerang.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]