Sibelco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sibelco
Sibelco
Oprichting 1872
Sleutelfiguren Jean-Luc Deleersnyder (CEO)
Hoofdkantoor Antwerpen, België
Werknemers 10,000
Producten Kwarts
Veldspaat
Cristobaliet
Nefelien
Kunststof klei
Olivijn
Industrie Mijnbouw
Website sibelco.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sibelco is een Belgisch bedrijf dat onder andere kwartszand exploiteert. Het hoofdkantoor van deze maatschappij bevindt zich te Antwerpen. De maatschappij telt wereldwijd 10000 werknemers, waarvan 300 in België.

Geschiedenis[bewerken]

In 1845 werden bij het graven van het Kanaal Bocholt-Herentals bij Lommel, Dessel en Mol afzettingen van kwartszand ontdekt. Om dit zand te winnen werd in 1875 door Antoon van Eetvelde en het Crédit Général Liégois de onderneming Sablière et Carrières Réunie (SCR) opgericht. Dit bedrijf fuseerde in 1896 tot SCR-Sibelco. De oprichter hiervan was Stanislas Emsens.

Dit bedrijf schafte in hetzelfde jaar een stoommachine aan, om de zandgroeve te Stevensvennen te mechaniseren. Omstreeks 1910 waren er ook veel kleinere bedrijven actief. Het zand werd met behulp van binnenvaartschepen naar de bestemmingen vervoerd. SCR-Sibelco verwierf een grote technologische kennis, en was ook actief in het opsporen en openen van tal van nieuwe vindplaatsen, waardoor de transportkosten konden worden gedrukt. Tegenwoordig heeft Sibelco meer dan 100 groeven in gebruik die zich over de gehele wereld bevinden. In 1955 werd een nieuwe fabriek gebouwd voor het drogen en malen van kwartszand. In 1983 werd te Lommel een nieuwe veredelingsinstallatie gebouwd.

Het Nederlandse bedrijf Ankerpoort NV, met een achttal produktiebedrijven in Europa, is sinds 1996 een volledige dochteronderneming van Sibelco.

Externe link[bewerken]