Siberische taling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Siberische taling
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Anas formosa1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Sibirionetta
Soort
Sibirionetta formosa
Georgi, 1775
Siberische taling op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Siberische taling (Sibirionetta formosa synoniem: Anas formosa) of Baikaltaling is een eend.

Beschrijving[bewerken]

De woerd: Een zwarte bovenkop, een okergeel gezicht en een halvemaanvormige groene streep van achter het oog tot de zijkant van de hals. Een smal zwart streepje gaat dwars over de wangen dat overgaat in de dito gekleurde kin- en keelstreek. De borst is wijnrood met zwarte ronde vlekken. De flanken zijn grijs met fijne zwarte golflijntjes. De schouderveren zijn verlengd, smal en puntig en in het midden zwart met bovenaan een bruine en onderaan een okergele zoom. De spiegel is bronsgroen. Het vrouwtje onderscheidt zich van de wintertaling door de witte vlek voor op de snavelbasis.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De Siberische taling leeft in Noordoost-Siberië maar overwintert in China en Japan. Ze leven in plassen en stromen in de Siberische taiga. Het is een trekvogel die overwintert op de ondergelopen rijstvelden in China en Japan. Het aantal Siberische talingen wereldwijd bestaat uit ongeveer 300.000 stuks[2].

Voortplanting[bewerken]

De Siberische taling begint meestal eind mei met broeden. Hij maakt een nest op het gras aan de kant van het water, dit nest wordt met dons bekleed. De vogel legt ongeveer zes tot tien eieren, deze eieren worden in ongeveer zesentwintig dagen uitgebroed.