Sidewise Award for Alternate History

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sidewise Award voor Murray Davies' roman Collaborator

De Sidewise Awards for Alternate History zijn prijzen voor de beste verhalen en romans van het jaar die gaan over een alternatieve geschiedenis, die in 1995 voor het eerst werden uitgereikt.

De naam van de prijs komt van Sidewise in Time, een kort verhaal uit 1934, geschreven door Murray Leinster, waarin een vreemde storm ervoor zorgt dat delen van de Aarde van plaats verwisselen met dezelfde plaatsen uit een alternatieve tijdlijn.

De prijzen werden bedacht door Steven H. Silver, Evelyn C. Leeper en Robert B. Schmunk. In de loop van de jaren varieerde het aantal juryleden tussen drie en acht.

Ieder jaar worden er twee prijzen uitgereikt, meestal op de conventie Worldcon. De prijs voor kort werk wordt gegeven voor een werk met minder dan 60.000 woorden: korte verhalen, novelles, gedichten. De prijs voor lang werk wordt uitgereikt voor werk met meer van 60.000 woorden; dit kan een roman zijn, maar ook een hele serie. De jury kan daarnaast ook nog een Special Achievement Award uitreiken voor werk dat geschreven werd voordat de prijzen werden uitgereikt.

Winnaars[bewerken]

Lang werk[bewerken]

Kort werk[bewerken]

Special Achievement[bewerken]

Externe link[bewerken]