Sidi-bel-Abbès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de provincie, zie Sidi-bel-Abbès (provincie).
Sidi-bel-Abbès
سيدي بلعباس
Plaats in Algerije Vlag van Algerije
Blason ville dz Sidi-Bel-Abbès (French Algeria).svg
Sidi-bel-Abbès
Sidi-bel-Abbès
Situering
Provincie Sidi-bel-Abbès
Coördinaten 35° 12′ NB, 0° 38′ WL
Algemeen
Inwoners 212 935
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Sidi-bel-Abbès (Arabisch: سيدي بلعباس Sīdī Balʿabbas) is een stad aan de rivier de Mékerra in het noordwesten van Algerije. De stad telt 212.935 inwoners (2008) en is daarmee de tiende stad van het land. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie (wilaya), heeft een eigen vliegveld en ligt aan de hoofdspoorlijn naar Algiers.

Geschiedenis[bewerken]

Sidi-bel-Abbès is een relatief nieuwe stad. In 1843 bouwde de Franse kolonisator op de plek een legerbasis die langzaam uitgroeide tot een stad. De legerfunctie met zijn vele er van afgeleide dienstenfuncties bleef tot 1962 bestaan want pas toen sloot het daar gevestigde hoofdkwartier van het Frans Vreemdelingenlegioen wat daar sinds 1831 gevestigd was.

Functies[bewerken]

Momenteel is de stad het regionale handelscentrum. Vanuit deze stad worden landbouwproducten verder verwerkt, opgeslagen en gedistribueerd naar elders. Het omringende gebied is een vruchtbaar landbouwgebied met veel wijnbouw, tuinbouw en fruitteelt en graanvelden. Ook is de afgelopen dertig jaar er een elektronica-apparatuur industrie ontstaan en worden er landbouwwerktuigen vervaardigd.

Sport[bewerken]

Sidi-bel-Abbés is de thuisplaats van USM Bel-Abbés, een in 1933 opgerichte voetbalclub die gedurende verschillende perioden in haar historie in de Algerian Championnat National uitkwam.

Geboren in Sidi-Bel-Abbès[bewerken]