Sidi-bel-Abbès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de provincie, zie Sidi-bel-Abbès (provincie).
Sidi-bel-Abbès
سيدي بلعباس
Plaats in Algerije Vlag van Algerije
Sidi-bel-Abbès (Algerije)
Sidi-bel-Abbès
Situering
Provincie Sidi-bel-Abbès
Coördinaten 35° 12′ NB, 0° 38′ WL
Algemeen
Inwoners 212 935[1]
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Sidi-Bel-Abbès

Sidi-bel-Abbès (Arabisch: سيدي بلعباس Sīdī Balʿabbas) is een stad aan de rivier de Mékerra in het noordwesten van Algerije. De stad telt 212.935 inwoners (2008) en is daarmee de tiende stad van het land. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie (wilaya), heeft een eigen vliegveld en ligt aan de hoofdspoorlijn naar Algiers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sidi-bel-Abbès is een relatief nieuwe stad. In 1843 bouwde de Franse kolonisator op de plek een legerbasis die langzaam uitgroeide tot een stad. De legerfunctie met haar vele ervan afgeleide dienstenfuncties bleef tot 1962 bestaan want pas toen sloot het daar gevestigde hoofdkwartier van het Frans Vreemdelingenlegioen dat daar sinds 1831 gevestigd was.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel is de stad het regionale handelscentrum. Vanuit deze stad worden landbouwproducten verder verwerkt, opgeslagen en gedistribueerd naar elders. Het omringende gebied is een vruchtbaar landbouwgebied met veel wijnbouw, tuinbouw en fruitteelt en graanvelden. Ook is er een elektronica-apparatuurindustrie ontstaan en worden er landbouwwerktuigen vervaardigd. In 1989 werd er een universiteit gevestigd die later vernoemd werd naar de in 1993 door moslimfundamentalisten vermoorde hoogleraar Djillali Liabes.[2]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sidi-bel-Abbès is de thuisplaats van USM Bel-Abbès, een in 1933 opgerichte voetbalclub die gedurende verschillende perioden in haar historie in de Algerian Championnat National uitkwam.

Geboren in Sidi-Bel-Abbès[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sidi Bel Abbès van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.