Sidney Altman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nobelprijswinnaar  Sidney Altman
7 mei 1939
Sidney Altman
Geboorteland Canada
Geboorteplaats Montreal
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 1989
Reden Voor hun ontdekking van katalytische eigenschappen van RNA
Samen met Thomas Cech
Voorganger(s) Johann Deisenhofer
Robert Huber
Hartmut Michel
Opvolger(s) Elias James Corey
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Sidney Altman (Montreal, 7 mei 1939) is een Canadese moleculair bioloog en Nobelprijswinnaar. Hij werd in 1980 de Sterling Professor van moleculaire en cellulaire biologie en chemie aan de Yale-universiteit. In 1989 wonnen hij en Thomas R. Cech de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun ontdekking van katalytische eigenschappen van RNA.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Altman haalde in 1960 zijn bachelor in natuurkunde aan de MIT. Daarna bracht hij 18 maanden door als student natuurkunde aan de Columbia-universiteit. In 1967 haalde hij een Ph.D. in biofysica aan de Universiteit van Colorado.

Altman focuste zich in zijn werk sterk op de eigenschappen van het ribozym RNase P, een ribonucleoproteïne-deeltje dat bestaat uit zowel een structureel RNA-molecuul als een of meer proteïnes. Oorspronkelijk werd gedacht dat in het bacteriële RNase P complex de proteïne-subunit verantwoordelijk was voor de katalytische eigenschappen van het complex. Tijdens zijn onderzoek ontdekten Altman en zijn team echter dat het RNA-molecuul alleen ook deze eigenschappen bezat. Deze ontdekking leverde hem en Cech de Nobelprijs op. In 2016 ontving Altman de Gouden Lomonosov-medaille van de Russische Academie van Wetenschappen.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Altman trouwde in 1972 met auteur en wetenschappelijk redacteur Ann Körner, dochter van Stephan en Edith Körner. Samen kregen een zoon, Daniel Altman, en een dochter, Leah Altman.

Altman is lid van de raad van adviseurs van de Scientists and Engineers for America.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]