Siegfried I van Guînes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Siegfried I van Guînes
-965
Graaf van Guînes
Periode -965
Voorganger nieuw
Opvolger Ardolf I

Siegfried I van Guînes (ca. 925 - 966) was een Viking die graaf van Guînes werd en trouwde met een dochter van Arnulf I van Vlaanderen.

Het gebied van het latere graafschap Guînes, hoorde oorspronkelijk toe aan de abdij van Sint-Bertinus. Karel de Kale bevestigde in 877 nog hun bezit. Nadien kwamen deze gebieden terecht bij het graafschap Vlaanderen. Er bestaan twee hypotheses over de wijze waarop Guînes terechtkwam bij Siegfried.

  • Willem I van Ponthieu maakte Boulonnais, Guînes en Saint-Pol-sur-Ternoise in 965 afhandig van Arnulf II van Vlaanderen, waarop Arnulf de hulp van de Denen inriep. Deze slaagden in hun opzet en Arnulf schonk Guînes aan Siegfried, en huwelijkte zijn zuster/zijn tante? Elftrudis van Gent uit aan Siegfried.
  • Siegfried en de Noormannen vielen de streek binnen en startten de bouw van de stad Guînes. Arnulf I van Vlaanderen deed geen tegenaanval en erkende Siegfried als vazal en gaf hem zijn dochter Elftrudis ten huwelijk.

Siegfried zou een kleinzoon zijn van Harald de Deen. Hij trouwde met Elftrudis (na 934 - 972), dochter van Arnulf I van Vlaanderen en Aleidis van Vermandois. Ze hadden een zoon: Ardolf I (966-996), postuum geboren, opvolger van zijn vader. De wettigheid van het huwelijk van Siegfried en Elftrude werd betwist door de abdij van Sint-Bertinus.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Siegfried Ier de Guines op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.