Siem van den Hoonaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret van Siem van den Hoonaard
De Snelheid van den Wind (1938)

Siem (Simon) van den Hoonaard (Rotterdam, 11 oktober 1900Leiden, 11 augustus 1938) was een Rotterdamse/Hillegersbergse edelsmid.

Van den Hoonaard werd kort na de verhuizing (29 mei 1896) van zijn ouders van Hillegersberg naar Rotterdam, geboren in de Benthuizerstraat, op de grens van Rotterdam met de toen nog zelfstandige gemeente Hillegersberg. Zijn vader was pakhuisknecht/winkelbediende. Van den Hoonaard volgde na zijn dagelijkse werk als juwelenzetter de avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. De jonge ambachtsman viel hier op en verkreeg er de gouden medaille voor kunstnijverheid. Op 26 april 1928 keerden de Van den Hoonaards terug naar Hillegersberg. Na zijn academietijd vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper en beeldend kunstenaar in Hillegersberg.

Siem van den Hoonaard was edelsmid en vervaardigde zowel kleine sieraden, gebruiksvoorwerpen als plastieken. Een masker was Jos de Gruyter, de latere directeur van het Groninger Museum al in 1932 opgevallen. Hij vestigde er de aandacht op in een verslag in dagblad Het Vaderland. Dat masker is wellicht Hoonaards bekendste werk; het bevindt zich nu in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Van den Hoonaard was ook een van de kunstenaars die een bijdrage leverden aan de verfraaiing van het passagiersschip de Nieuw Amsterdam van de trans-Atlantische Holland-Amerika Lijn.

In 1936 verhuisde Van den Hoonaard Noordwijk aan Zee. Daar werd hij het slachtoffer van een schimmel in de longen, waaraan hij op 11 augustus 1938 in het Leidse universitaire ziekenhuis kwam te overlijden. Vier dagen later werd hij in Hillegersberg op de begraafplaats bij de Hillegondakerk begraven. Diezelfde dag heeft W. Witmond, commies ter Hillegersbergse secretarie, de heer voorzitter Chris van den Berg van het Prentenkabinet Hillegersberg kennelijk vergeefs de suggestie gedaan het gemeentebestuur van Hillegersberg ertoe te bewegen een werk van Van den Hoonaard aan te schaffen.

In augustus 1940[1] schreef de Rotterdamse kring van beeldende kunstenaars R 33, waarvoor hij de verenigingsring ontwierp, aan het gemeentebestuur van Hillegersberg dat zij graag voor wijlen hun lid S. van den Hoonaard “een gedenkteken in de plaats zijner geboorte en inwoning opgericht” zagen. Het monument zou ontworpen worden door Piet van Stuivenberg. Het gemeentebestuur ging akkoord, maar waarschijnlijk door de oorlogsomstandigheden is het er niet van gekomen.

Hij is een achterkleinzoon van de Hillegersbergse schoolmeester en geschiedkundige Willem van den Hoonaard.

Begin 2020 verscheen een rijk geïllustreerde monografie van Siem van den Hoonaard door zijn achterneef Frans van Duijn. Dit boek, getiteld 'Siem van den Hoonaard, pionier in de metaalplastiek', verscheen bij uitgeverij Elikser.