Sierra's Creative Interpreter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sierra's Creative Interpreter (SCI) is een scripttaal en tevens run-time engine van Sierra Entertainment die voornamelijk werd gebruikt voor hun spellen uit de periode 1988 - 1996. SCI was de opvolger van AGI. Het voordeel van dergelijke tool is dat het spel losstaat van de engine. Dit wil zeggen dat men enkel de engine moet programmeren voor verschillende computersystemen, de databestanden blijven grotendeels hetzelfde. Van de engine kwam een versie uit voor pc, Amiga, Atari ST, Macintosh en PC-9801

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de engine bij de meeste spellen lichte aanpassingen had, zijn er toch vijf grote versies te onderscheiden.

SCI0[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste spel dat gebruik maakte van de SCI-engine was King's Quest IV: The Perils of Rosella uit 1988. De engine gebruikte een resolutie van 320*200 pixels en kon 16 kleuren tonen. Daarnaast werden geluidskaarten ook ondersteund. Commando's werden nog verwerkt door een text parser die de speler typt met behulp van het toetsenbord.

Spellen die gebruikmaken van SCI0:

Later werd deze versie nog uitgebreid zodat spellen twee talen ondersteunden. Dit waren de brontaal (Engels) en een tweede taal (meestal Frans of Duits). Tijdens het spel kon de taalkeuze voor input en teksten worden aangepast, zoldat je bijvoorbeeld in het Engels woorden kon intypen en een Frans of Duits antwoord kreeg, of zelfs met Engelse ondertiteling erbij. Er zijn overigens maar weinig spellen met deze tweetalige ondersteuning uitgerust.

Hoewel Jones in the Fast Lane de SC0-engine gebruikt, ondersteunt het spel al wel 256 kleuren.

SCI1[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 kwam versie 1 uit die 256 kleuren ondersteunt. De resolutie is nog steeds 320*200 pixels. Het grootste verschil met de vorige versie is dat SCI1 gedigitaliseerde bitmaps kan tonen, daar waar in SCI0 enkel sprites mogelijk waren. Verder ondersteunt SC1 zowel een text parser als een point-and-click-interface. Naast de bekende 256 kleurenversies kwamen er ook aparte versies uit met 16 kleuren voor wie (nog) geen VGA-kaart had.

Spellen gemaakt met SCI1:

SCI1.1[bewerken | brontekst bewerken]

Deze versie heeft de volgende aanpassingen:

  • cutscenes zijn mogelijk
  • Personages worden geschaald: in SCI0 hebben de personages een statische grootte ongeacht waar ze staan. Nu worden ze kleiner/groter waardoor een pseudo 3D-effect ontstaat.
  • Er kwamen geen aparte 16 kleurenversies meer uit. In plaats daarvan werd een EGA driver meegeleverd met een resolutie van 640*200.
  • De spellen hebben afzonderlijke versies voor talen in plaats van de tot dan toe gebruikte tweetaligheid (Engels en een van de talen Frans, Duits, Spaans, Italiaans).

Volgende spellen weden met SCI1.1 ontworpen:

SCI2[bewerken | brontekst bewerken]

Deze versie draait in 32 bit-mode met behulp van DOS/4GW. Ook kunnen spellen nu gespeeld worden onder Windows 3.1. De resolutie werd nogmaals opgetrokken naar 640x480.

SCI3[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is de laatste versie van de SCI-engine. De engine ondersteunt nu ook Windows 95.

Gerelateerde software[bewerken | brontekst bewerken]

ScummVM is een opensource-emulator die diverse oude game-engines ondersteunt waaronder SCI. Dankzij ScummVM is het nu ook mogelijk dergelijke spellen te spelen op computersystemen waarop het spel nooit is uitgekomen zoals Linux/Unix, recente versies van Microsoft Windows, Dreamcast en GP32.

Verder bestaan er nog SCI-editors om de inhoud van de spellen te bekijken: achtergronden, personages, voorwerpen, ... Veel spellen bevatten items die niet in het spel voorkomen. In de meeste gevallen was er dan wel de intentie om het object te gebruiken, maar werd dit uiteindelijk uit het spel geschrapt en vergat men dit uit de resourcebestanden te halen.[1]