Siili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Siili
Wijk van Tallinn
Tallinn siili asum.png
Kerngegevens
Gemeente Tallinn
Coördinaten 59° 24′ NB, 24° 42′ OL
Oppervlakte 0,25 km²  
Inwoners (2014) 3.649
(14.600 inw./km²)

Siili is een subdistrict of wijk (Estisch: asum) binnen het stadsdistrict Mustamäe in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De wijk telde 3.649 inwoners op 1 januari 2014.[1] De wijk grenst met de wijzers van de klok mee aan de wijken Lilleküla, Tondi, Mustamäe en Sääse. De naam betekent ‘egel’.

Geschiedenis[bewerken]

Het Parditiigi park met de aangrenzende hoogbouw
Trolleylijn 3 over de Sõpruse puiestee

In 1971, wat later dan in de andere wijken in het district Mustamäe, begon men in Siili met de bouw van flats volgens het Plattenbauprincipe. De wijk werd opgezet naar het idee van het microdistrict: groepen woongebouwen die onderling waren gescheiden door groengordels en wegen. Net als in de buurwijk Sääse komen in Siili vooral twee typen flats voor: flats met vijf en flats met negen woonlagen. In 1974 was de wijk compleet.

Dankzij gebrekkig onderhoud maakte de wijk al gauw een vervallen indruk. Na het herstel van de onafhankelijkheid in 1991 zijn de flats van Siili opgeknapt.

Voorzieningen[bewerken]

De wijk heeft geen bedrijven, afgezien van enkele kleine zelfstandigen met een kantoor aan huis. Siili is vooral een slaapstad.

In het zuiden van de wijk ligt het Parditiigi park (‘Eendenvijverpark’), dat met een oppervlakte van 5,9 hectare bijna een kwart van de wijk in beslag neemt. Aan de overzijde van de weg Nõmme tee ligt het Dunteni park in de wijk Tondi.

In Siili is de juridische faculteit van de Universiteit van Tallinn gevestigd. De onderwijsinstelling is in 1991 gesticht onder de naam Akadeemia Nord en was toen een privé-universiteit. In juli 2010 sloot ze zich aan bij de Universiteit van Tallinn. Sindsdien heet ze Tallinna Ülikool Õigusakadeemia (‘Rechtenacademie van de Universiteit van Tallinn’). De Engelse naam is TLU Law School. Het instituut heeft een dependance in Helsinki.

Vervoer[bewerken]

De belangrijkste wegen zijn de Sõpruse puiestee, die de grens met de wijk Sääse vormt, de A.H. Tammsaaere tee op de grens met de wijk Mustamäe en de Nõmme tee, de grens met de wijk Tondi.

Over alle drie die wegen lopen buslijnen. Over de Sõpruse puiestee rijden bovendien de trolleylijnen 3 (naar het warenhuis Tallinna Kaubamaja), 4 (naar het Baltische Station) en 9 (naar de wijk Kopli).

Externe link[bewerken]