Sijpkes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een omnibus van Sijpkes, lijndienst Buinen-Borger, 1895

Sijpkes was eind 20e eeuw het grootste particuliere busbedrijf van Noord-Nederland.[1][2] Het bedrijf onderhield in die periode onder meer de eerste dagelijkse snelbuslijnen Groningen-Schiphol (in samenwerking met KLM)[3][4] en Groningen-Enschede.[5][6] Tussen 1895 en 1916 werden lijndiensten per omnibus gereden in de Gronings-Drentse veenkoloniën.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Lijndiensten[bewerken | brontekst bewerken]

Pieter Sijpkes vestigde zich in 1895 als omnibusondernemer in Buinerveen en startte een lijndienst tussen Borger en Stadskanaal[7] en later ook tussen Buinerveen en Assen.[8] Zijn zoon Hindrik zette zijn werkzaamheden in 1919 voort en startte een bodedienst met paard en wagen tussen Borger en Stadskanaal en later ook naar Groningen. In 1922 schafte hij zijn eerste gemotoriseerde wagen aan waarmee zowel personen als goederen werden vervoerd. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden alle autobussen gevorderd door de bezetter.

Touringcarbedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

Een bus van Sijpkes, Göteborg (Zweden), 1994

Na de oorlog werden nieuwe bussen aangeschaft, waarmee vooral dagtrips met verenigingen en scholen werden gemaakt. Onder leiding van Hindriks zoons Pieter en Harm werd steeds meer ingezet op binnen- en buitenlandse reizen[9][10] en groeide het bedrijf mede door overnames uit tot een van de grootste particuliere bus- en touringcarbedrijven van Nederland. Sijpkes zette enkele nationale snelbuslijnen op.

Deelnemingen en overnames[bewerken | brontekst bewerken]

Faillissement[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 kwam Sijpkes in zwaar weer terecht. In 2011 ging het bedrijf failliet.[14][15] Eerst het reisbureau en door onderlinge verwevenheid later ook het touringcarbedrijf. Het klantenbestand werd overgenomen door Arriva.[16] In 2013 richtte een oud-directeur een nieuw reisbemiddelingsbureau op met dezelfde bedrijfsnaam.

Zie de categorie Sijpkes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.