Sijthoff-planetarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Sijthoff-planetarium of Zeiss-planetarium was een planetarium in Den Haag.

Het planetarium werd opgericht in 1934 door Albertus Willem Sijthoff jr. (1883-1965) van A.W. Sijthoff's Uitgeversmaatschappij. De officiële opening was op 20 februari 1934 in bijzijn van prins Hendrik. Het planetarium was boven in het gebouw van de Haagsche Courant gevestigd, op de hoek van de Wagenstraat en de Grote Markt. Met behulp van een Zeiss-projector werd er de werking van het zonnestelsel en heelal uitgelegd.

Op 29 januari 1976 werd het planetarium door een brand verwoest. Niet lang na de brand werd naast het Haags Gemeentemuseum begonnen met het opzetten van een nieuw theater; hierin zouden zowel planetariumvoorstellingen als IMAX-filmvoorstellingen vertoond worden. Het theater, dat Omniversum ging heten, werd door A.G. Sijthoff geopend op 7 december 1984. Het was het eerste IMAX Dome-theater in Europa.

Projector[bewerken | brontekst bewerken]

De Zeiss-projector overleefde de brand van 1976, maar het was niet duidelijk of hij nog te gebruiken was. Hij was opgeslagen in het depot van het Museon. Begin 21ste eeuw werd een begin gemaakt met de restauratie die moest leiden tot wederingebruikname.[1][2] Anno 2020 was de projector in het Duitse Gronau gerestaureerd waarna proefvoorstellingen plaatsvonden in Enschede. Voor ingebruikname in het Museon was een nieuwe projectiekoepel nodig.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]