Sikorsky S-38

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S-38

De Sikorsky S-38 is een amfibisch vliegtuig, wat wil zeggen dat het zowel op water als op land kan landen en opstijgen. Het toestel is een dubbeldekker met twee motoren en was het eerste succes van Igor Sikorsky's bedrijf in de VS.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 1928 begon het bedrijf met de productie van het nieuwe type vliegtuig in Sikorsky's bedrijf in Stratford, Connecticut. In juli van datzelfde jaar rolde de eerste S-38 van de band. Het toestel had twee Pratt & Whitney-motoren die elk 298 kW produceerden. Het had een bemanning van twee personen en kon acht of negen passagiers met bagage vervoeren.

Het vliegtuig startte van land of water met een stijging van 750 voet per minuut tot een maximumhoogte van 16.000 voet en een snelheid van 192 kilometer per uur. De maximale vliegafstand bedroeg 750 mijl en het maximale gewicht 4764 kg. Het vliegtuig kon op een motor vliegen als het nodig was. Geen enkel amfibisch vliegtuig uit die tijd had die kenmerken. Het toestel kende een groot succes bij zowel particulieren, bedrijven als de overheid. In totaal werden ongeveer 90 toestellen geproduceerd. Nu zijn er nog twee S-38's over, waarvan er één te zien is in de film The Aviator, hoewel dat historisch niet correct is.

Beroemde vliegers[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal beroemde personen, voornamelijk in de VS, aangezien het bedrijf daar gevestigd was, in de luchtvaartgeschiedenis vlogen met dit toestel.

Zie de categorie Sikorsky S-38 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.