Silence (1991)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-01-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: bronloos subjectief verhaal met direct aanspreken lezer

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Silence is een werk van de hedendaagse, Vlaamse kunstschilder Luc Tuymans. Het werk uit 1991 is heel vaag. Het is een wit doek met daarop een hoofd van een baby of een pop. De schilder Luc Tuymans laat de keuze aan de kijker. Door deze discussie kan hij wel twee andere uitleggen geven aan het werk.

Ideeëngoed[bewerken]

Het schilderij is zo gedepersonaliseerd dat niet te zien is wat er precies wordt afgebeeld. Als het over een pop gaat dan is het een soort metgezel van het eerder gemaakte kunstwerk Body.In dit werk werd een lichaam weer gegeven dat zo scherp gekaderd werd, dat het wel leek alsof het onthoofd werd. Nu lijkt hij het tegenovergestelde gedaan te hebben. Het hoofd verzinkt als het ware in het schilderij. Het gezicht is lijkbleek en heeft dezelfde kleur als de achtergrond. Het lijkt niet alsof het hoofd bruut van iemand of iets verwijderd werd. Het is eerder lichaamsloos. Het schilderij zelf is het enige lichaam dat het hoofd zou kunnen hebben. Het opvallendste aan het schilderij is de markeren aan de ogen. De ogenleden kregen een oranje en groene kleur. Die vegen zijn een symptoom voor een inwendige aandoening volgens de schilder.

Het werk zou evengoed over een manifest kunnen zijn.De man herhaalde duidelijk de titel in zijn interviews, Silence, de stilte. Een stilte verwijst ook naar een zekere leegte. Het schilderij op zich is ook vrij leeg. Stilte kan je als het ware met al je zintuigen waarnemen. Daarom kunnen de ogen op het werk ook gemarkeerd zijn. De vraag die je je kan stellen is "is een volledige stilte mogelijk?". Daarom vulde hij het werk op met het hoofd en liet hij het niet volledig blanco. De absolute stilte lijkt voor hem enkel mogelijk in de dood.