Silt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige plaats in Colorado, zie Silt (Colorado).
Siltberg na orkaan Katrina in New Orleans.

Silt of leem (België) is een sediment dat qua grootte tussen lutum en zand wordt ingedeeld. Een deeltje wordt silt genoemd als het wat grootte betreft, tussen de 2 en 63 micrometer valt. In België wordt silt leem genoemd, dit zorgt wel voor enige verwarring door het dubbele gebruik van het woord leem voor zowel de grondsoort als de textuurklasse.

Bemerking van een Belg : De correcte vertaling van het Engelse woord "Silt" naar "onze" taal is eigenlijk Slib of Slik of Slijk. Het is wel zo dat slib voor het overgrote deel uit leemgrond bestaat. Daarom wordt leem ook als synoniem voor slib gebruikt. Als technische term voor grootte van de korrel van een grondsoort is het woord "Silt" alleen in Nederland gebruikelijk, waar ook wel andere Engelse woorden vaak te graag en verkeerd worden overgenomen.

Wat ook voor verwarring zorgt, is het feit er verschillende grenzen gehanteerd worden voor de klasse silt. In de Udden-Wentworth schaal (afkomstig van Krumbein), vallen siltdeeltjes qua grootte tussen 1⁄256 en 1⁄16 mm (3,9 tot 62,5 μm). ISO 14688 deelt silt in tussen 2 μm and 63 μm, waarbij de kleideeltjes kleiner zijn en de zanddeeltjes groter. In het USDA Soil Texture Classification system, ligt de grens tussen zand en silt bij de 50 μm grootte van de deeltjes. Het USDA system is overgenomen door de Food and Agriculture Organization (FAO). In het Unified Soil Classification System (USCS) and het AASHTO Soil Classification system wordt de grens tussen zand en silt gelegd bij de deeltjesgrootte van 75 μm (dat wil zeggen materiaal dat door de #200 zeef gaat).

Feitelijk verschilt silt chemisch behoorlijk van klei. Verder zijn siltkorreltjes ongeveer gelijk qua grootte in alle dimensies, in tegenstelling tot kleideeltjes, die bestaan uit plaatvormige deeltjes die bij elkaar worden gehouden door elektrostatische krachten en daardoor veel cohesie hebben. Silten en kleien hebben een kenmerkende plasticiteit.

Silt is een zeer veelvoorkomend sediment in allerlei sedimentaire gesteenten. Een gesteente dat geheel uit silt bestaat, wordt siltsteen genoemd. Silt vormt vaak de matrix van grovere gesteenten, zoals zandstenen of conglomeraten.