Silver Star (achtbaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Silver Star
De eerste afdaling van Silver Star (67 meter)
Algemene informatie
Locatie Vlag van Duitsland Europa-Park
Type Stalen achtbaan, hypercoaster
Bouwer(s) Bolliger & Mabillard
Status Geopend
Opening 23 maart 2002
Eigenschappen
Topsnelheid 130 km/u
Baanlengte 1620 m
Baanhoogte 73 m
Maximale g-kracht 4g (opgave Europa-Park)[1]
Inversies Geen
Ritduur 2 min 53 s
Treinen 3 treinen
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Capaciteit 36 personen per trein
1750 personen per uur
Website
Silver Star op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Silver Star is een stalen achtbaan in het Duitse attractiepark Europa-Park in Rust. Het was tot 2012 de hoogste achtbaan van Europa.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De liftheuvel

Silver Star werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard in samenwerking met Mack en opende voor het publiek op 23 maart 2002. De capaciteit van de achtbaan is 1750 bezoekers per uur. De attractie beschikt over drie treinen, die uit negen segmenten bestaan en 36 passagiers kunnen vervoeren.

De achtbaan werd gesponsord door Mercedes-Benz en daar is de complete attractie naar gethematiseerd. De naam Silver Star ("zilveren ster") verwijst dan ook naar de zilveren Mercedes-ster. De thematisering is bijvoorbeeld te zien bij het station en in de wachtrijen.

De rit[bewerken | brontekst bewerken]

De achtbaan begint met een optakeling tot een hoogte van 73 meter. Dan volgt de eerste afdaling van 67 meter. Vervolgens volgen er nog 2 heuvels met afdaling van 49 en 41 meter. De totale lengte van Silver Star is 1620 meter. Volgens Europa-Park kan de snelheid oplopen tot 130 kilometer per uur.[1]

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Deze achtbaan bevat vlak na de first drop een rem die de trein soms tot de gewenste snelheid reduceert indien de trein te snel zou rijden. Bijzonder hieraan is dat deze zich bevindt op een schuin omhoog hellend stuk track. De rem wordt gebruikt bij regenweer, omdat er dan minder wrijving is, ook wordt deze ingeschakeld wanneer het einde van de dag nadert, omdat door het warm worden van de wielen van de achtbaan deze sneller gaat rijden naargelang de dag vordert.

Zie de categorie Silver Star (Europa-Park) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.