Simon C. Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Simon C(ornelis) Jansen (Rotterdam, 1 januari 1911 - Amsterdam, 24 oktober 1980) was een Nederlandse organist, pianist en koordirigent, die vooral bekend is als vaste organist van de Amsterdamse Westerkerk van 1952 tot 1980 en als internationaal concertorganist.

Levensloop[bewerken]

Simon C. Jansen studeerde bij Hendrik Bos, organist van de Dom van Utrecht, en bij Cornelis de Wolf en Anthon van der Horst aan het Amsterdamsch Conservatorium. Als pianist debuteerde hij in 1932 met het Utrechts Stedelijk Orkest in het Pianoconcert van Grieg, maar zijn hoofdinstrument werd het orgel.

Van 1931 tot 1935 was hij organist in de Wilhelminakerk in Utrecht. Daarna volgde hij zijn leermeester Cornelis de Wolf op als organist van de Arnhemse Sint-Eusebiuskerk, totdat het bombardement bij de Slag om Arnhem dat in 1944 onmogelijk maakte. Hij verhuisde naar Amsterdam en speelde tot 1948 in de Koepelkerk en daarna in Alkmaar in de Grote of Sint-Laurenskerk.

Zijn benoeming tot cantor-organist van de Westerkerk volgde in 1952. Hier werd hij zeer bekend door de wekelijkse Bach-cantatediensten die hij samen met de predikant H.A. Visser organiseerde. Hij richtte daarvoor het Westerkerkkoor en het Bachorkest op. Daarnaast gaf hij orgelconcerten in binnen- en buitenland (ook in Suriname, de Antillen, de VS en Canada) met een breed repertoire uit alle perioden van barokmuziek tot eigentijdse muziek. Naast Bach speelde hij vaak muziek van onder anderen Mendelssohn, Rheinberger en Reger, maar ook Distler, Karg-Elert en Nederlandse componisten als Charles de Wolff, Strategier, Van der Horst en eigen improvisaties. Hij maakte plaatopnamen op diverse Nederlandse kerkorgels, waaronder ook als begeleider van de altzangeres Aafje Heynis en de violist Theo Olof. Ook was hij dirigent van diverse koren, zoals het VU-koor.

Jansen doceerde orgel en koordirectie aan het Sweelinck-conservatorium. Tot zijn leerlingen behoorden Teke Bijlsma, Willem Hendrik Zwart en Willem Goedhart. De pianist-organist Rudolf Jansen, die ook les van hem had, is zijn zoon.

Externe links[bewerken]