Simon Coveney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon Coveney
Simon Coveney, Minister of Defence (cropped).jpg
Geboren 16 juni 1972
Cork
Politieke partij Fine Gael
Vlag van Ierland Tánaiste
Huidige functie
Aangetreden 30 november 2017
President Michael D. Higgins
Premier Leo Varadkar
Voorganger Frances Fitzgerald
Vlag van Ierland Minister van Buitenlandse Zaken en Handel
Huidige functie
Aangetreden 14 juni 2017
President Michael D. Higgins
Premier Leo Varadkar
Voorganger Charles Flanagan
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Simon Anthony Coveney (Cork, 16 juni 1972 is een Ierse politicus van de christendemocratische partij Fine Gael. Namens zijn partij is hij sinds 14 juni 2017 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van partijgenoot Leo Varadkar. Coveney heeft sinds 1998 een parlementszetel in de Teachta Dála. Hij was eerder werkzaam als minister van Huisvesting, Welzijn en Lokaal Bestuur (2016-2017), minister van Landbouw, Voedsel en Maritieme Zaken (2011-2016) en minister van Defensie (2014-2016).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Coveney studeerde aan de University College Cork. Vervolgens volgde hij een opleiding gespecialiseerd in landbouw aan de Royal Agricultural College. Coveney werkt na zijn studie als landbouwadviseur. In 1998 werd hij gekozen als parlementslid in de Dáil Éireann, nadat de zetel vacant was geworden na het overlijden van zijn vader Hugh Coveney.

Tussen 2002 en 2004 was Coveney woordvoerder voor Communicatie, Maritieme Zaken en Natuurlijke Hulpmiddelen in het schaduwkabinet van Enda Kenny. In 2004 werd hij gekozen in het Europees Parlement. Drie jaar later keerde Coveney terug naar de nationale politiek en werd hij woordvoerder voor Communicatie, Energie en Natuurlijke Hulpmiddelen. In 2010 werd hij woordvoerder met de portefeuille vervoer.

In 2011 werd Coveney benoemd tot minister van Landbouw, Voedsel en Maritieme Zaken in de coalitieregering van partijgenoot Enda Kenny. Na een verschuifing in het kabinet in 2014 werd hij eveneens belast met de ministerspost van Defensie. Na de formatie van een minderheidsregering in mei 2016 werd hij minister van Huisvesting, Welzijn en Lokaal Bestuur. In 2017 stelde Coveney zich verkiesbaar voor het leiderschap van zijn partij. Hij verloor van Leo Varadkar. Na de benoeming van Varadkar tot taioseach van Ierland, werd Coveney aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken en Handel.