Simon Marius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon Marius

Simon Marius (Gunzenhausen, 10 januari 1573Ansbach, 26 december 1624) was een Duitse astronoom. Hij werd geboren in Gunzenhausen maar verbleef het grootste deel van zijn leven in de stad Ansbach.

In 1614 publiceerde Marius zijn werk Mundus Jovialis dat de planeet Jupiter en zijn toen bekende manen beschrijft. Hij claimde hierin dat hij de vier manen van Jupiter enkele dagen vóór Galilei had ontdekt. Dit leidde tot een ruzie met Galilei, die beweerde dat Marius niet alleen een leugenaar was maar ook dat hij het werk van Galilei gekopieerd had. Het gevolg was dat zijn werk Mundus Jovialis beschouwd werd als plagiaat. Vandaag de dag wordt het mogelijk geacht dat Marius de manen onafhankelijk heeft ontdekt, maar op zijn minst enkele dagen later dan Galilei. De mythologische namen waaronder de manen tegenwoordig bekend zijn (Io, Europa, Ganymedes en Callisto) zijn de door Marius gegeven namen. Galilei weigerde deze namen te gebruiken en gaf de manen nummers.

Simon Marius claimde ook de ontdekker te zijn van de Andromedanevel, die in feite al bekend was bij Arabische astronomen van de Middeleeuwen.

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]