Simon Rozendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon Rozendaal bij de boekpresentatie De file dat ben je zelf

Simon Rozendaal (Schiedam, 8 september 1951) is een Nederlands wetenschapsjournalist.

Rozendaal studeerde scheikunde in Delft en werkte vervolgens bij NRC Handelsblad, waarvoor hij de wetenschapsbijlage opzette. Hij ontving in 1979 voor zijn werk de Glaxo-award. Sinds 1986 is hij wetenschapsredacteur van Elsevier. Rozendaal is erelid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.[1] Hij presenteerde op televisie een aantal wetenschapsprogramma's en schreef een aantal boeken, waaronder Het grootste lexicon van nutteloze feiten (met Hein Meijers), Het is mijn lijf, De mens, een dier en het Grote Goed Nieuws Boek.

Op de website van Elsevier houdt Rozendaal een weblog bij, onder de titel Zeker weten. Rozendaal is klimaatcriticus. Hij werkte mee aan de speciale edities Klimaat en Evolutie.

In 2004 was hij samen met Dick Thoenes coauteur van het door Hans Labohm geschreven boek Man-Made Global Warming: Unraveling a Dogma. Het boek kreeg wisselende kritieken: van zeer kritisch in het NRC Handelsblad[2] tot lovend in het Algemeen Dagblad.[3]

Na decennia de noodkreet van de wereldwijde gemeenschap van klimaatwetenschappers van het grote belang om de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk terug te dringen te hebben gerelativeerd (onder andere in zijn columns in de Elsevier) vertelde hij eind november 2019 in een interview[4] dat hij de wetenschappelijke consensus over de rol van de menselijke uitstoot van broeikasgassen en de urgentie van het klimaatprobleem en daarmee de bevindingen van het IPCC erkent.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]