Simon West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Simon West (Letchworth, Hertfordshire, 1961) is een Brits filmregisseur, scenarist en producent, sinds 1991 actief in de Verenigde Staten.

West begon in 1981 als filmmonteur bij de BBC en was betrokken bij een aantal succesvolle series, waaronder een verfilming van Dickens' Bleak House. In 1985 verliet hij de BBC en startte als freelancer. Bij het Londense Limelight regisseerde hij vervolgens onder meer de in Montreux onderscheiden videoclip van Respectable van Mel & Kim, en regisseerde hetzelfde jaar ook de clip van Never Gonna Give You Up van Rick Astley, een clip die jaren later door Rickroll zeer populair werd.

In 1991 verhuisde hij naar de Limelight afdeling van Los Angeles. Vanaf 1993, bij Propaganda Films, regisseerde hij enkele bekend geworden reclameclips voor Budweiser, McDonald's, Sprite, AT&T, Ford, Miller Beer en Pepsi. De Pepsi-spot, uitgezonden in een break van de Super Bowl haalde hoge waarderingscijfers.

De eerste langspeelfilm die hij regisseerde was Con Air in 1997 met Nicolas Cage en John Malkovich. Daarna volgden The General's Daughter uit 1999 met John Travolta en Lara Croft: Tomb Raider uit 2001 met Angelina Jolie. In 2006 volgde de horrorfilm When a Stranger Calls, in 2011 The Mechanic en in 2012 The Expendables 2 en Stolen.