Simona Moroni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simona Moroni
Simona Moroni
Simona Moroni
Algemene informatie
Volledige naam Simona Moroni
Geboren 1969
Geboorteplaats Woking, Engeland
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep auteur
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Simona Moroni (Woking, Engeland, 1969)[1] is een Nederlandse schrijfster en journaliste. Haar debuutroman, Nimf, uit 2003 werd in 2006 gevolgd door Medusa Blues.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Moroni werd geboren in Engeland, waar haar ouders, Sergio Moroni en Petronella van de Ende, beiden voor werk uitgezonden waren.[bron?] De familie verhuisde snel na haar geboorte naar Milaan, waar Moroni tot de dood van haar moeder in 1979 woonde.[bron?] De rest van haar jeugd bracht ze door in Hoek van Holland, en haar ervaringen met dit dorp, de bewoners en haar belevenissen als een Italiaans meisje dat er komt wonen dienden als inspiratiebronnen voor voornoemde eerste roman.

Opleiding en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Moroni studeerde film- en televisiewetenschap in Amsterdam. Ze studeerde af in 1995[bron?], en verhuisde vervolgens terug naar haar vaderland: Italië. Ze werkte daar bij het Filmfestival Venetië[bron?], en in Rome als fotografe, babysitster, secretaresse in een katholieke school en marktonderzoekster.[bron?] Drie jaar later keerde ze terug uit Rome naar Nederland, waar ze begon met het schrijven van haar eerste boek. In de maanden dat Moroni in een voormalig klooster in Lucca verbleef, voltooide ze het manuscript van Nimf.[bron?]

Romans[bewerken | brontekst bewerken]

Nimf speelt zich af in Hoek van Holland, en volgt Caterina, een Italiaans-Nederlands meisje dat er komt wonen na de dood van haar moeder. Het is een coming of age-verhaal.

Medusa Blues volgt drie buitenlandse vrouwen, Stefania, Mette en Joplin, die om verschillende redenen in Rome komen wonen. Op de achterflap wordt de roman als volgt beschreven: 'Met veel humor, een ademloze stijl en een goed inlevingsvermogen in wat iemand tot wanhoop drijft, volgt Simona Moroni in Medusa Blues de drie vriendinnen in een land dat zich net als zijzelf van zijn zonden wil verschonen'.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Moroni woont tegenwoordig in Frankrijk.[bron?]