Simultane verdeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de kansrekening is een simultane verdeling, gezamenlijke verdeling of multivariate verdeling de (kans)verdeling van meer dan één stochastische variabele. De simultane verdeling van een aantal stochastische variabelen bepaalt de kansen op gebeurtenissen die betrekking hebben op meer dan een van de variabelen. Zo bepaalt de simultane verdeling van de twee stochastische variabelen en bijvoorbeeld de kans op de gebeurtenis dat groter is dan .

Discrete simultane verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een discrete simultane verdeling wordt bepaald door de simultane kansfunctie van discrete stochasten. Dat is een niet-negatieve functie

waarvoor geldt

,

waarbij wordt gesommeerd over alle mogelijke waarden van .

Voor de discrete simultane verdelingsfunctie geldt:

De multinomiale verdeling is een discrete simultane verdeling.

Continue simultane verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Een continue simultane verdeling wordt bepaald door de simultane kansdichtheid van continue stochasten. Dat is een niet-negatieve, stuksgewijs continue functie

waarvoor geldt:

Voor de continue simultane verdelingsfunctie geldt:

De bivariate normale verdeling en de multivariate normale verdeling zijn continue simultane verdelingen.

Marginale verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

De simultane verdeling van een aantal stochastische variabelen bepaalt ook de verdeling van elk van de variabelen afzonderlijk. Omdat een dergelijke verdeling in het discrete geval in de marge van de tabel met kansen verschijnt, wordt deze verdeling in dit verband wel aangeduid als marginale verdeling.

In het discrete geval verkrijgt men de marginale verdeling door te sommeren. Zo is de (marginale) kansfunctie van de discrete stochastische variabele :

In het continue geval verkrijgt men de marginale verdeling door te integreren. Zo is de (marginale) kansdichtheid van de continue stochastische variabele .