Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Musikhalle in Hamburg

Het Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks (ook bekend als NDR Sinfonieorchester), gevestigd in Hamburg, is een van de twee symfonieorkesten van de Norddeutsche Rundfunk (NDR). Het geldt als een van Duitslands meest prestigieuze orkesten.

Het orkest werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de Britse bezetters. Radio Hamburg was het enige radiostation in het latere West-Duitsland dat niet tijdens de oorlog tijdens bombardementen verwoest was. De eerste musici waren voornamelijk afkomstig uit het oude, door de Nazi’s gecontroleerde, Grosses Rundfunkorchester des Reichssenders Hamburg. De dirigent Hans Schmidt-Isserstedt, die in de buurt van Hamburg woonde, kreeg de taak een orkest samen te stellen. Hij deed er zes maanden over. Het eerste concert vond plaats in november 1945 in de ongeschonden uit de oorlog gekomen Musikhalle in Hamburg. Onder leiding van Schmidt-Isserstedt was Yehudi Menuhin de solist in het Vioolconcert van Mendelssohn. In 1951 nam het orkest deel aan de viering van de heropening van de Free Trade Hall in Manchester.[1]

Het orkest verwierf vooral bekendheid met uitvoeringen van muziek van grote klassieke componisten als Beethoven en Bruckner, maar ook met eigentijdse klassieke muziek.

Sinds 2004 is de chef-dirigent Christoph von Dohnányi. De voornaamste gastdirigent is Alan Gilbert.

Het andere symfonieorkest van de Norddeutsche Rundfunk is de NDR Radiophilharmonie, gevestigd te Hannover.

Chef-dirigenten[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Potts, Joseph E.: European Radio Orchestras: Western Germany . In The Musical Times 96 (1351), september 1955, p. 473-475.

Externe links[bewerken]