Singer (Laren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Singer Theater

De Singer concertzaal (tegenwoordig: Singer Theater) en het Singer Museum zijn een museum en theater, naast elkaar gevestigd in Laren. Ze zijn de erfenis van de Amerikaanse kunstverzamelaar William Singer (1868-1943).

William Singer was de zoon van een staalmiljonair uit Pittsburgh. Samen met zijn vrouw Anna Spencer Brugh reisde hij door Europa en vestigde zich in 1901 in de kunstenaarskolonie Laren. Daar lieten ze in 1911 villa De Wilde Zwanen bouwen, onderdeel van het huidige Singer Laren.

Na Williams overlijden in 1943 bracht Anna Singer de collectie onder in een stichting ter herinnering aan haar echtgenoot. Om de groeiende collectie voor het publiek toegankelijk te maken werd de villa in de periode 1953-1956 uitgebreid met een concertzaal en een museumvleugel, naar een ontwerp van de Larense architect Wouter Hamdorff.

De vaste collectie van het Singer Museum, genoemd de Singer Collectie, bevat onder meer werken van Albert Neuhuys, Bart van der Leck, Eddy Roos, William Singer, Hein Kever, Evert Pieters, Ferdinand Hart Nibbrig, Lou Loeber, Chris Beekman, Gustave De Smet, Auguste Rodin en Jan Sluijters. Het Singer Museum organiseert daarnaast jaarlijks enkele speciale tentoonstellingen.

Anna Singer was een enthousiaste pianiste met een muzikale achtergrond, daarom liet zij aan villa De Wilde Zwanen in 1956 een concertzaal bouwen. Het Singer Theater vervulde een unieke rol bij de opkomst van de televisie in Nederland, met pioniers als Willem Duys en Mies Bouwman. ‘Rechtstreeks vanuit de Singer Concertzaal…’ kwamen meer dan 3000 bekende programma’s. Het aanvankelijk als concertzaal bedoelde theater is in de loop der jaren uitgegroeid tot een theater met een volwaardige programmering met vele bekende toneelspelers, cabaretiers en musici. De theaterzaal is in 2000 volledig aangepast aan de moderne technieken en eisen.

In september 2017 opende Singer Laren het vernieuwde theater.

Kunstroof[bewerken]

In de nacht van 16 op 17 januari 2007 werden uit de museumtuin zeven bronzen beelden gestolen, waaronder een afgietsel van De Denker van Rodin.[1] Twee dagen later werd het beeld van De Denker zwaar verminkt teruggevonden. De dieven hadden geprobeerd het in stukken te zagen, zodat het brons omgesmolten en doorverkocht zou kunnen worden. De overige zes beelden zijn niet teruggevonden, gevreesd wordt dat deze zijn omgesmolten.[2] De Denker is gerestaureerd en vanaf 28 januari 2011 weer te zien in het museum. [3]

Literatuur[bewerken]

  • Anne van Lienden (red.), Singer Laren, de mooiste schilderijen. Singer Laren, 2015

Externe link[bewerken]