Family office

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Single-family office)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een family office is een (financiële) dienstverlener die één of meerdere generaties van een vermogende families ondersteunt bij het beheer van hen particulier vermogen. Als de organisatie een enkele familie ondersteunt, wordt gesproken van een single-family office (SFO). Een organisatie die meerdere families ondersteunt wordt een multi-family office (MFO) genoemd.

Een family office bestaat uit een groep van medewerkers werkzaam binnen een rechtspersoon. De activiteiten van een family office zijn niet voor-gedefinieerd maar worden door de familie zelf vastgesteld. Ze kunnen onder andere bestaan uit het vermogensbeheer van beleggingen op de effectenbeurs, beleggen in private equity of het verwerven van onroerend goed.

De kosten van een family office bedragen gemiddeld 1% van het totale vermogen van de familie. Steeds meer vermogende families in Nederlands kiezen er voor hun eigen family office op te richten.[1] Het aantal family offices wereldwijd is niet precies bekend, maar wordt geschat tussen de 7.000 en 12.000.

Diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Overzicht van family office-diensten

De activiteiten van een family office zijn aanmerkelijk breder dan de activiteiten van een private bank. De family office richt zich ook op het veiligstellen en vermeerderen van het familievermogen voor toekomstige generaties, en het beschermen van de kernwaarden van de familie.

De meeste family offices ondersteunen hun cliënten met vermogensbeheer van beleggingen op de effectenbeurs, het coördineren van juridisch en fiscaal advies, en estate planning (vermogensoverdracht naar de volgende generatie). Diensten aangeboden door een family office kunnen onder andere bestaan uit:

Multi-family office[bewerken | brontekst bewerken]

Naast single-family offices bestaan er ook multi-family offices. Multi-family offices ondersteunen meer dan één familie.[2]

Het aantal multi-family offices in Nederland en België is niet precies bekend, maar er zijn er zeker enige tientallen.[3]

Er zijn twee hoofdtypes:

  • Multi-family offices die namens hun cliënten beleggen
  • Multi-family offices die namens hun cliënten coördineren en/of toezicht houden[4]

Er bestaan ook private multi-family offices. Dit zijn family offices die een beperkt aantal families ondersteunen. Een private multi-family office heeft geen commercieel motief, en de kosten van de dienstverlening worden door deze families gedeeld.