Sinotyrannus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sinotyrannus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Infraorde:Tetanurae
Superfamilie:Tyrannosauroidea
Familie:?Proceratosauridae
Geslacht
Sinotyrannus
Afbeeldingen Sinotyrannus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Sinotyrannus kazuoensis is een theropode dinosauriër, behorend tot de Coelurosauria, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

De soort is in 2009 benoemd en beschreven door Ji Qiang, Ji Shuan en Zhang Lijun. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijnse Sina, "China" en het Klassiek Griekse tyrannos, "heerser", een verwijzing naar de plaatsing in de tyrannosauriërs. De soortaanduiding verwijst naar het district Kazuo in Liaoning.

Het fossiel, holotype KZV-001, is nabij Dachengzi opgegraven in de Jiufotangformatie in de Jehol-groep, in een laag van ongeveer 125 miljoen jaar oud (Aptien). Het bestaat uit een gedeeltelijke schedel. De voorkant van de snuit en onderkaken is bewaard gebleven. Verder zijn er nog stukken van de rest van het skelet gevonden: drie aaneengeloten ruggenwervels, ribben, twee darmbeenderen en een vinger. Het stuk voorste schedel is ongeveer een halve meter lang, draagt grote naar achteren gebogen platte tanden en heeft grote neusgaten. Achteraan is het stuk snuit wat hol. De onderkaken zijn krachtig gebouwd.

Sinotyrannus is een grote roofsauriër met een lengte van ongeveer negen à tien meter. Hij is daarmee het grootste roofdier dat uit de hele Jehol Biota bekend is en kennelijk de toppredator in zijn ecosysteem.

De beschrijvers hebben Sinotyrannus basaal geplaatst in de Tyrannosauroidea wegens de hoge opbouw van de praemaxillae, van het voorste stuk van de onderkaken, en de aanwezigheid van een verticale middenrichel op het blad van het darmbeen. Hij is de oudste werkelijk grote tyrannosauroïde die bekend is en ook één van de oudste in het algemeen. Eén eigenschap wijst op een mogelijke verwantschap met de latere Tyrannosauridae, namelijk dat hij daarvan hij de grootte benadert; hij is ook de grootste bekende tyrannosauroïde buiten de tyrannosauridae. Het 77 centimeter lange darmbeen echter lijkt meer op dat van Stokesosaurus.

Literatuur[bewerken]

  • Ji, Q., Ji, S.-A., and Zhang, L.-J., 2009, "First large tyrannosauroid theropod from the Early Cretaceous Jehol Biota in northeastern China", Geological Bulletin of China 28(10): 1369-1374