Sint-Agneskerk (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Agneskerk
De Sint-Agneskerk (2012)
De Sint-Agneskerk (2012)
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 51′ OL
Gebouwd in 1919-1931
Restauratie(s) 2015-2016
Gewijd aan Sint-Agnes
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  505910
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Sint-Agneskerk (Amsterdam)
Sint-Agneskerk (Amsterdam)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Agneskerk in Amsterdam is een katholieke parochiekerk aan de Amstelveenseweg 163, aan de rand van de Willemsparkbuurt. De kerk, die gewijd is aan de martelares Sint Agnes, werd tussen 1919 en 1931 gebouwd door de architect Jan Stuyt. De kerk is in 1996 aangewezen als Rijksmonument.

Het gebouw is een kruiskerk waartoe Stuyt zich liet inspireren door de Romeinse basiliek Sint-Agnes buiten de muren. De kerk is voorzien van een orgel van J.W. Clavaux uit 1932. De apsis heeft een glasmuurschildering van Joep Nicolas; verder is er een Sint-Jozefbeeld van Mari Andriessen.

In de Agneskerk werd de Mis vanaf september 2006 opgedragen volgens de gewone vorm van de Romeinse ritus (Novus Ordo Missae) en de buitengewone vorm ervan (de Tridentijnse ritus). De bediening van de Tridentijnse ritus werd vanaf dat jaar in handen van twee priesters van de Priesterbroederschap Sint Petrus gegeven.[1] Sinds Pasen 2009 wordt de heilige Mis in deze kerk vrijwel uitsluitend nog opgedragen volgens de Tridentijnse ritus. Dit gebeurt met toestemming van de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Jos Punt. Tot administrator is pater Martin Kromman Knudsen FSSP benoemd.

Met instemming van de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Punt, is de pastorie van de Agneskerk begin 2011 verheven tot Religieus Huis van de Petrusbroederschap. Het nieuwe klooster, gelegen naast de Agneskerk, heeft men Sint-Bonifacius gedoopt. In de jaren 2015 en 2016 is de Agneskerk volledig aan de buitenkant gerestaureerd, met name het dak en de dakgoten waren door achterstallig onderhoud (volledig verwaarloosd sinds 1970) in zeer slechte staat. Het ligt in de planning dat het interieur van de kerk ook zal worden gerestaureerd, waarbij de kerk weer volledig in de oorspronkelijke staat zal worden gebracht. Door lekkages als gevolg van rottende dakdelen is met name het stucwerk ernstig beschadigd. Het betreft hier echter vooral optische schade.

Externe links[bewerken]