Sint-Agneskerk (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Agneskerk
De Sint-Agneskerk (2012)
De Sint-Agneskerk (2012)
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 51′ OL
Gebouwd in 1919-1931
Restauratie(s) 2015-2016
Gewijd aan Sint-Agnes
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  505910
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Sint-Agneskerk (Amsterdam) (groot-Amsterdam)
Sint-Agneskerk (Amsterdam)
Portaal:  Christendom

De Sint-Agneskerk in Amsterdam is een katholieke parochiekerk aan de Amstelveenseweg 163, aan de rand van de Willemsparkbuurt. De kerk, die gewijd is aan de martelares Sint Agnes, werd tussen 1919 en 1931 gebouwd door de architect Jan Stuyt. De kerk is in 1996 aangewezen als Rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken]

In de Agneskerk werd de mis vanaf 2006 opgedragen volgens de gewone vorm van de Romeinse ritus (Novus Ordo Missae) en de buitengewone vorm ervan (de Tridentijnse ritus). De bediening van de Tridentijnse ritus werd vanaf dat jaar in handen van twee priesters van de Priesterbroederschap Sint Petrus gegeven.[1] Sinds Pasen 2009 wordt de heilige Mis in deze kerk vrijwel uitsluitend nog opgedragen volgens de Tridentijnse ritus. Dit gebeurt met toestemming van de bisschop van Haarlem-Amsterdam, mgr. Jos Punt. Tot administrator is pater Martin Kroman Knudsen (FSSP) benoemd.

Met instemming van bisschop Punt is de pastorie van de Agneskerk begin 2011 verheven tot Religieus Huis van de Petrusbroederschap. Het nieuwe klooster, gelegen naast de Agneskerk, is naar Sint-Bonifacius genoemd.

In de jaren 2015-16 is de Agneskerk volledig aan de buitenkant gerestaureerd, met name het dak en de dakgoten waren door achterstallig onderhoud (volledig verwaarloosd sinds 1970) in zeer slechte staat. Het ligt in de planning dat het interieur van de kerk ook zal worden gerestaureerd, waarbij de kerk weer volledig in de oorspronkelijke staat zal worden gebracht. Door lekkages als gevolg van rottende dakdelen is met name het stucwerk ernstig beschadigd. Het betreft hier echter vooral optische schade.

Architectuur, kunstuitingen[bewerken]

Exterieur[bewerken]

Het gebouw is een ruime, neoromaanse kruiskerk van baksteen met een hoge, bijna vrijstaande kerktoren. Stuyt liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de basiliek Sint-Agnes buiten de muren in Rome. Boven de centrale deur van de monumentale ingangspartij is een Byzantijns aandoende muurschildering van Sint-Agnes aangebracht. Daarboven bevindt zich een groot roosvenster, waarin een Davidster is aangebracht. De voorgevel en de transeptgevels worden bekroond door frontons.

Interieur[bewerken]

Opvallend in het interieur is het vlakke cassetteplafond, waarvan het patroon in de viering afwijkend is (diagonaal). De kruiswegstaties in de zijbeuken zijn muurschilderingen. Verder zijn de muren wit gestuct. De apsis heeft glasmuurschilderingen (vermurail) van Joep Nicolas. De kerk is voorzien van een orgel van J.W. Clavaux uit 1932, waarvan het merendeel van het pijpwerk geplaatst is op de galerij aan de zuidzijde van het koor. Vermeldenswaardig is een Sint-Jozefbeeld van Mari Andriessen.

Externe links[bewerken]