Naar inhoud springen

Sint-Anna-Pede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Anna-Pede
Plaats in België Vlag van België
Sint-Anna-Pede (België)
Sint-Anna-Pede
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Dilbeek Dilbeek
Coördinaten 50° 50′ NB, 4° 14′ OL
Detailkaart
Sint-Anna-Pede (Vlaams-Brabant)
Sint-Anna-Pede
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Anna-Pede is een dorp in Itterbeek, dat op zijn beurt een deelgemeente is van Dilbeek gelegen in het Pajottenland. Het dankt zijn naam aan de Pedebeek, die door het dorp stroomt.

Sint-Anna-Pede werd al in de eerste helft van de 12e eeuw als "Pethe" vermeld in een schenkingsakte; in latere akten is er sprake van "capelle beatissima Anna in Peda", van "apud Pede juxta nova capella" en ook nog van "Sint-Anna-Pee" en "Sint-Anna-Pée". met de bekende sint anna kerk

Monumenten en bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Sint-Annakerk: 13e-eeuwse romaanse kerk, in de 17e eeuw in gotische stijl gerestaureerd, afgebeeld op De parabel der blinden van Pieter Bruegel de Oude. De kerk en de omgeving zijn sinds 1948 beschermd.
  • het Bruegelmuseum: 12 grote, kleurechte en weerbestendige reproducties van landschappen van Pieter Bruegel de Oude, die in de streek inspiratie kwam zoeken. In 2007 werden er nog 7 extra reproducties geplaatst.
  • De zeventien bruggen: Spoorwegviaduct (520 m lang, 28 m hoog) over de Pedevallei, dat gebouwd is in 1929. Zestien bogen in ter plaatse gestort gewapend beton ("zeventien" verwijst naar een extra bruggetje onder een van de bogen). Het kunstwerk draagt de esthetische kenmerken van het interbellum.
  • Het Sint-Annakasteel tegenover de kerk, waar volgens de legende keizer Karel V, Bruegel en Lodewijk XIV zouden overnacht hebben.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Anna-Pede ligt aan de Neerpedebeek op een hoogte van 34-77 meter.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Itterbeek, Vlezenbeek, Sint-Gertrudis-Pede, Sint-Martens-Bodegem