Sint-Annakapel (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorgevel Sint-Annakapel

De Sint-Annakapel was een kapel te Brussel. Deze was gelegen aan de Bergstraat.

De kapel werd in 1519 gesticht bij testament door Jan van Zuene. Ze werd gefrequenteerd door de voerlui die aanwezig waren op het drukke kruispunt en in de omliggende herbergen. In 1527 namen de ververs haar over en nadien de bontwerkers. Na verloop van tijd was de kapel echter te klein geworden, en in 1655-61 werd ze herbouwd en vergroot in Brabantse barokstijl. Vermoedelijk was het Leo Van Heil die deze kapel ontwierp. De voorgevel dateert van dit jaar. Hij bevat een beeld van de Opvoeding van de heilige Maagd door de heilige Anna, een kopie naar een 17e-eeuws werk van Hiëronymus Duquesnoy de Jonge (origineel in de kathedraal). De eikenhouten makelaar tussen de poortvleugels is fraai gesculpteerd (origineel in het Museum van de Stad Brussel).

Inscriptie: GEVEL VAN DE VOORMALIGE ST ANNA KAPEL HIER HEROPGERICHT DOOR HET NAT. BUR. VAN DE NOORD ZUID VERBINDING

De kapel werd op de voorgevel na verwoest in het bombardement van Villeroi. Bij de heropbouw kreeg ze een sacristie. Tijdens de Franse bezetting (einde 18e eeuw) werd ze enkele jaren gesloten.

Begin 20e eeuw werd de kapel onteigend, ten behoeve van de aanleg van de Noord-Zuidverbinding. Deze aanleg liet geruime tijd op zich wachten, waarop de kapel nog tot 1927 in gebruik is geweest als bioscoop. In 1927 werd de Kardinaal Mercierstraat aangelegd, waartoe de kapel werd gesloopt. De voorgevel bleef echter bewaard.

In 1957 werd de Bergstraat verbreed. De voorgevel werd toen afgebroken om weer te worden herbouwd bij de Maria Magdalenakerk.

De huidige kapel, met de voorgevel van de voormalige Sint-Annakapel en mogelijk de eerste travee, staat dwars op het schip van de Magdalenakerk gebouwd.