Sint-Annakerk (Brugge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Sint-Annakerk te Brugge.

De Sint-Annakerk is een katholieke kerk in de wijk en parochie Sint-Anna in de Belgische stad Brugge. Ze werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd in typische barokstijl. Moeder Anna is de patrones van de kerk.

Barok[bewerken]

Gebouwd als eenbeukige kerk werd ze in 1516 verbouwd tot een driebeukig gebedshuis. Na de beeldenstorm werd ze in 1580 verkocht en gedeeltelijk gesloopt. In 1611 kwam er een nieuwe kerk boven op de puinen van de voorgaande. In 1621 werd ze ingewijd. Eind 17de eeuw werd ze verbouwd van een laatgotisch tot een barok gebouw, wat het meest opvalt binnenin de kerk. Sinds 1956 staat de kerk op de monumentenlijst.

Guido Gezelle[bewerken]

Naast de barokke elementen en prachtig aangeklede kerk is voor vele bezoekers de doopvont merkwaardig. Op die plaats werd dichter Guido Gezelle gedoopt op 1 mei 1830. Hij deed in de kerk ook zijn eerste communie en na zijn priesterwijding deed hij er zijn eerste mis.

Florimond Fonteyne[bewerken]

Eén van de parochiepriesters op het einde van de 19de eeuw was onderpastoor Florimond Fonteyne (1856-1923), die in Brugge de rol speelde van wat Daens was in Aalst. Zijn onderpastorie op de Sint-Annaplaats was de ontmoetingsplaats van sociaal geëngageerde mensen. Door de tussenkomst van bisschop Waffelaert kwam er een einde aan die activiteiten en werd hij overgeplaatst naar de gemeente Zarren.

Literatuur[bewerken]

  • Brigitte BEERNAERT e.a. Sint-Annakerk, in: Het beste van 25 jaar, Open monumentendagen 2013, Brugge, 2013

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]