Sint-Annakerk (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Annakerk
Sint-Annakerk
Plaats Gent
Gewijd aan Sint-Anna
Gebouwd in 1853 - 1869
Architectuur
Architect(en) Lodewijk Roelandt, Jacques Van Hoecke
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Annakerk is een kerk in de Belgische stad Gent. De kerk werd in 1980 beschermd als monument[1] en de hele omgeving als stadsgezicht.[2]

De kerk werd in 1851 ontworpen door Lodewijk Roelandt en werd in vereenvoudigde vorm uitgevoerd door Jacques Van Hoecke. De bouw begon in 1853 en op 12 juni 1866 werd de onvoltooide Sint-Annakerk plechtig ingewijd door de bisschop van Gent, Hendrik-Frans Bracq. De kerk verving de oude Sint-Annakapel uit 1644 in de Lange Violettestraat.

De kerk werd nooit helemaal voltooid. Zo was er oorspronkelijk aan de westzijde een toren voorzien. Het is het belangrijkste gebouw in Gent in Rundbogenstil, een eclectische stijl met romaanse, Byzantijnse en gotische elementen. De muurschilderingen zijn van Théodore-Joseph Canneel en werden na zijn dood afgewerkt door Théophile Lybaert.

Plannen voor herbestemming tot supermarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2019 bestaan er voor het kerkgebouw plannen voor herbestemming tot supermarkt.[3] De violist Michail Bezverchni protesteerde hier tegen en omschreef het Gentse stadsbestuur als 'echte barbaren'.[4] Burgerinitiatief SOS Sint-Anna Gent vzw ijvert nog steeds (2021) voor een andere, waardige herbestemming.