Sint-Benedictuskerk (München)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Benedictuskerk (München)
Sint-Benedictuskerk
Plaats München
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Sint-Benedictus
Coördinaten 48° 8′ NB, 11° 32′ OL
Gebouwd in 1878-1881
Architectuur
Architect(en) Johann Marggraff
Interieur
Orgel Carl Schuster
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Benedictuskerk (Duits: St. Benedikt) is een parochiekerk in München in het stadsdeel Schwanthalerhöhe. De kerk werd gewijd aan de heilige Benedictus. Samen met de Maria-Visitatiekerk en de Sint-Rupertkerk vormt de Sint-Benedictuskerk het parochieverband München-Westend.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De rooms-katholieke kerk ligt aan de Schrenkstraße ten westen van het centrum van München, op korte loopafstand van de Theresienwiese (de locatie van het Oktoberfest) en de bekende brouwerij Augustiner Bräu.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 1873 werd onder de katholieke bevolking van München een zeer succesvolle geldinzamelingsactie georganiseerd ten behoeve van de bouw van nog een kerk in de Sint-Bonifatiusparochie. Na de verwerving van een stuk grond in 1873 kon de bouw van start gaan. Binnen drie jaar kon de kerk op 23 oktober 1881 worden gewijd. De kerk bleef nog lang een filiaalkerk van de Bonifatiuskerk. Pas in 1923 werd de kerk een zelfstandige parochiekerk.

De kerk werd ernstig beschadigd door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog op München, met name in oktober 1944. In 1950 kon het gerestaureerde godshuis weer in gebruik worden genomen. Van het oorspronkelijke interieur bleven slechts een grote crucifix aan de noordelijke muur, een onze-Lieve-Vrouw van Smarten in het zuidelijke zijschip, een aantal kwalitatief hoogwaardige beelden van Maria, Anna en Joachim en de geschilderde kruisweg uit 1927 bewaard[1].

De heilige mis wordt in de Benedictuskerk in verschillende talen gelezen en de kerk levert een forse bijdrage aan missionaire activiteiten onder vreemdelingen.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het orgel werd door Carl Schuster gebouwd. Het instrument beschikt over 25 registers op twee manualen en pedaal.

Klokken[bewerken | brontekst bewerken]

In de kerktoren hangen vier klokken met de slagtonen d1, fis1, a1 en c2.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Benedictuskerk, München van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.