Sint-Bennokerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Bennokerk (München)
Sint-Bennokerk
Plaats München
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Sint-Benno
Coördinaten 48° 9′ NB, 11° 33′ OL
Gebouwd in 1888-1895
Architectuur
Architect(en) Leonhard Romeis
Stijlperiode Neoromaans
Interieur
Orgel Anton Schwenk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bennokerk (Duits Sankt Bennokirche) is een rooms-katholieke parochiekerk in München. De kerk is gelegen aan de Loristraße 21, aan de westelijke rand van het stadsdeel Maxvorstadt en is een van Münchens meest overtuigende neoromaanse kerken van de 19e eeuw. Het is bovendien de enige kerk in het aartsbisdom München en Freising met het patrocinium van Benno van Meißen. Dit is opmerkelijk, want sinds de bijzetting van de beenderen van de patroonheilige van de stad in het jaar 1580 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van München, nam het aantal bedevaarten naar de relieken van de heilige Benno een hoge vlucht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voortdurende toename van de bevolking van München zorgde voor een enorme groei van het stadsdeel Maxvorstadt. Daarom gaf aartsbisschop Anton von Steichele in 1883 opdracht tot de bouw van een drietal parochiekerken. Om de bouw van deze drie kerken mogelijk te maken werd de Zentralverein für Kirchenbau in München opgericht. Gebouwd werden de Sint-Pauluskerk (inwijding 1906), de Sint-Maximiliaankerk (inwijding 1908) en de Sint-Bennokerk (inwijding 1895).

De eerste steen van de kerk werd gelegd op de feestdag van Sint-Benno op 16 juni 1888. Na zeven jaar werken aan de bouw kon het godshuis op 13 oktober 1895 door aartsbisschop Antonius von Thoma worden ingewijd. De bouw werd mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de Zentralverein für Kirchenbau, donaties van particulieren en schenkingen van het vorstenhuis Wittelsbach.

In 1944 werd de kerk door bombardementen verwoest. De wederopbouw van de kerk vond in de jaren 1947-1953 tegen de toenmalige gewoonte geheel in de oorspronkelijke staat plaats. Alleen de fresco's zijn volledig verloren gegaan en niet opnieuw aangebracht.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogaltaar[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogaltaar van de kerk is een geschenk van prins-regent Luitpold en als altaarciborie gebouwd. Het betreft een vierhoekig door zuilen gedragen baldakijn. Boven de zuilen zitten op de hoeken de beelden van de evangelisten. Het altaar wordt bekroond met een achthoekige koepel. Onder het balkadijn is het altaar als een reliekenschrijn vormgegeven; aan beide zijden van het tabernakel zijn bronzen reliëfs met de heiligen Benno en Korbinianus en de familieheiligen van het vorstenhuis Wittelsbach.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Na de verwoesting van het orgel in 1944 werd een nieuw orgel gebouwd door Anton Schwenk. In 1965 werd het orgel vergroot door Wilhelm Stöberl.

Klokken[bewerken | brontekst bewerken]

In de twee torens hangen zeven klokken. De grote Benno- en Mariaklok hangt in de oostelijke toren en luidt slechts op hoogtijdagen. De Jozef- en Mariaklok zijn de enige oorspronkelijke klokken en werden in 1894 gegoten. Alle overige klokken zijn van na de Tweede Wereldoorlog.

Nr.
 
Naam
 
Gietjaar
 
Gieter, Gietplaats
 
Gewicht
(kg)
Nominaal
 
Toren
 
1 Benno und Maria (Benno en Maria) 1959 Klokkengieterij Johann Hahn 5600 ges0 oostelijke toren
2 Altarsakrament (Altaarsacrament) 1959 Klokkengieterij Johann Hahn 2500 b0 westelijke toren
3 Johannes der Täufer (Johannes de Doper) 1959 Klokkengieterij Johann Hahn 1500 des1 westelijke toren
4 Josef (Jozef) 1894 Ulrich Kortler, München 950 es1 westelijke toren
5 Maria 1894 Ulrich Kortler, München 550 ges1 westelijke toren
6 Schutzengel (Beschermengel) 1959 Klokkengieterij Johann Hahn 400 as1 westelijke toren
7 Armeseelen (Arme Zielen) 1959 Klokkengieterij Johann Hahn 300 b1 westelijke toren

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie St. Benno (Munich) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.