Sint-Christoffelkerk (Evergem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Christoffelkerk
Sint-Christoffelkerk
Plaats Evergem
Gewijd aan Sint-Christoffel
Coördinaten 51° 7′ NB, 03° 42′ OL
Gebouwd in 1785, na oorlogsschade 1918
Architectuur
Architect(en) August Poppe François Drieghe
Stijlperiode classicistisch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Christoffelkerk is een kerk in het Belgische dorp Evergem. Het is de dekenale kerk van dekenaat Evergem. Het is een classicistisch gebouw met toren en drie klokken uit de 18de eeuw. De kerk werd in 1995 beschermd als monument.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na een brand in de kerk in 1783 werd de Sint-Christoffelkerk in Evergem gebouwd in opdracht van Ferdinand M. de Lobkowitz, bisschop van Gent, naar de plannen van architect Frans Drieghe. De eerstesteenlegging was op 20 april 1785. In 1791 werden deze werken voltooid.

Doordat in 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, de kerk door oorlogshandelingen werd vernield, werd er naar de plannen van A. Poppe een nieuwe kerk gebouwd. De bouw nam negen jaar in beslag en werd voltooid in 1927. In 1928 kwam er een Heilig Hartbeeld, oorlogsmonument, achter de kerk ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk nogmaals gerestaureerd in 1959.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar is er kermis met Pasen.

Bedevaart[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Christoffelkerk is het oudste bedevaartsoord van de heilige Christoffel. Ieder jaar is er op Christoffelkermis een zegening van de weggebruikers (voetgangers, fietsers, autobestuurders) aan de Christoffelput op het Gilbert Braeckmanplein.